Domácí násilí zažije každý rok v Česku více než tisíc lidí, nejvíce na Ústecku

Každý měsíc vyjíždí policisté v Česku k desítkám případů domácího násilí. Nejde ale jen o manželské neshody, obětmi jsou i děti nebo prarodiče. Od roku 2007 můžou policisté násilníka dokonce vykázat z domu na deset dní. Tento scénář se nejčastěji stává v Ústeckém kraji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Domácí násilí

Domácí násilí | Foto: Český rozhlas

V polovině září vyjížděli policisté na Žatecku do domu, kde pětatřicetiletý muž napadl svou přítelkyni. Přímo do cely putoval také dvacetiletý vnuk, který na Novojičínsku fyzicky napadl svou babičku, po které chtěl peníze. To je jen pár nedávných událostí z Moravskoslezského a Ústeckého kraje.

„Právě tam policisté násilníky z domu vykazují nejčastěji,“ říká ředitelka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová. Podle ní jsou hlavním problémem hustě osídlené kraje se sociálními problémy, vyšší nezaměstnaností a nižšími příjmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Domácí násilí už není zdaleka problém jen partnerů. Může se vyskytnout i mezi dětmi, rodiči i prarodiči.

„Ústecký kraj, který měl od začátku nejvyšší čísla, v tom trendu tedy pokračuje,“ podotýká Vitoušová. V Ústeckém kraji policie loni vykázala z domu na 163 osob. Za letošní rok se jedná už o 127 násilníků.

V celé České republice jde letos zatím o více než devět set lidí. „Dobrou zprávou ale je, že jen málo z násilníků po návratu domů znovu ohrožuje své okolí,“ dodává Vitoušová. Počet opakovaných vykázání se prý drží na nízkém procentu.

Rozhoduje policista

Policii na místo domácího násilí většinou volají sousedé, příbuzní a někdy i samotná oběť. „Na tyto výjezdy se pak důkladně proškolují,“ říká mluvčí Policie ČR Ivana Nguyenová.

Policista se podle ní musí na místě rozhodnout, jestli jde o běžnou hádku nebo o domácí násilí. V současné době má policie ČR k dispozici i lektory, kteří proškolují všechny policisty.

Domácí násilí se podle policejních statistik nedotýká jen manželů nebo partnerů. Stále častěji jde i o násilí mezi dětmi a rodiči nebo prarodiči.

Kristina Lamperová, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme