'Dožij se dvaceti!' Dopravní projekt chce snížit nehodovost mladých řidičů

Jen za loňský rok v České republice zemřelo při dopravních nehodách 51 mladých řidičů. Dožij se dvaceti!, tak se jmenuje projekt nadačního fondu Kolečko, který bojuje s nebezpečným chováním mladých lidí do 20 let za volantem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Simulátor nárazu

Simulátor nárazu | Foto: Pavlína Fendeková

Tragická událost poznamenala v mládí i Jana Hamra, který před 11 lety zavinil smrtelnou nehodu. S reportérem Českého rozhlasu teď zkusil na Praze 4 simulátor nárazu. A právě po nárazu do pevné překážky se mu strašné vzpomínky stále vracejí.

„Došlo k nepříjemné dopravní nehodě, kdy jsme předjížděli nákladní vozidlo, které jelo velmi pomalu. Ale když jsem byl vedle soupravy, tak jsem spatřil ze svého pohledu při levém okraji vozovky malé světélko,“ vzpomíná Hamr.

„V protějším autě jeli manželé, kteří nebyli připoutáni. Řidič ještě tři čtvrtě roku žil, žena zemřela v okamžiku nehody.“

Na silnicích každým rokem roste počet nehod, při kterých zemřeli mladiství do 20 let. „Naši mladí lidé a řidiči usedají za volant také pod vlivem alkoholu a vlivem drog,“ zdůrazňuje policejní mluvčí Středočeského kraje Štěpánka Zatloukalová.

„Naše každodenní zkušenost tomu nasvědčuje. Samozřejmě velkou roli hraje nevyježděnost mladých řidičů, kteří jsou čerstvě po autoškole a nemají téměř žádnou zkušenost.“

Pomoci se snaží projekt nazvaný Dožij se dvaceti! Prostřednictvím seminářů se snaží snížit riziko nebezpečného chování mladých lidí na silnicích.

„Máme tam simulátor nárazu,“ vysvětluje koordinátorka projektu Linda Jandová. „Druhá část je stanoviště policie, kde se řeší problematika alkoholu a návykových látek. A třetí část, nejemotivnější, je simulovaná dopravní nehoda na železničním přejezdu – střet automobilu a vlaku.“

Semináře se konají hlavně ve Středočeském a Ústeckém kraji, kde je nehodovost mladistvých nejvyšší. Zúčastní se jich přes 600 studentů.

Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme