Dozorčí rada firmy Včelpo skončila kvůli antibiotikům v medu

Předsednictvo republikového výboru Českého svazu včelařů odvolalo dozorčí radu společnosti Včelpo, kterou vlastní. Rada přišla o svá místa kvůli medu, ve kterém inspektoři objevili zakázaná antibiotika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dědečkův med Med květový lesní společnosti Včelpo

Dědečkův med Med květový lesní společnosti Včelpo | Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

V medu ale není tolik látky, aby byl pro člověka škodlivý. Nalezený druh léčiva se nesmí v celé Evropské unii podávat zvířatům. Mimo EU se ale tato antibiotika smějí používat jako léky pro včely.

Do českého medu se podle kontrolorů dostaly pravděpodobně tak, že ve Včelpu český med míchali s medem dovezeným z Ukrajiny nebo Číny. kde se takové látky prodávat můžou.

Společnost Včelpo nečelí jen podezření z prodeje nebezpečné potraviny, ale i falšování. Medy totiž nesly označení, že jde o český výrobek.

Vadné šarže "Dědečkova medu" od Včelpa už jsou stažené z oběhu a v obchodech je nenajdete.

Aby se podobná věc neopakovala, Včelpo si napříště bude od každé dodávky medu uchovávat vzorky a bude v nich hledat i antibiotika, na která se teď při rutinních kontrolách nezaměřovalo.

V medu od Včelpa objevila inspekce zakázaná antibiotika

Číst článek

David Černý, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme