Druhé senátní kolo je jen zbytečné mrhání prostředky, říká poražený žokej Váňa

Josef Váňa, kandidát hnutí ANO, senátorem nebude. Voliči ho sice už před týdnem poslali s pomocí kroužků do zastupitelstva Karlovarského kraje, v senátních volbách ale skončil výrazně druhý. Dostal o 1200 hlasů méně než v kole prvním. Kumulování funkcí ale podle něj nebylo to, co voliče odradilo. Svému soupeři Janu Horníkovi už pogratuloval. Podle Váni měl Horník být senátorem už po prvním kole. Dvoukolové hlasování je podle slavného žokeje nákladné a kvůli nízké volební účasti také nevypovídající.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa

Osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa | Foto: Tereza Brázdová

„Já se budu věnovat zastupitelstvu v kraji a Chyši a tomu, co mě baví nejvíc – koním,“ popsal v rozhovoru pro Zpravodajský web Českého rozhlasu své další plány. Výsledky se ostatně dozvěděl na dostizích v Mostě.

Jak hodnotíte svůj výsledek v druhém kole senátních voleb? Jan Horník ze STAN vás porazil o téměř 33 % hlasů.

Já už jsem panu Horníkovi esemeskou poblahopřál k vítězství. Po svém úspěchu v krajských volbách, kdy mě voliči preferenčními hlasy posunuli na 2. místo a poslali do zastupitelstva, jsem si myslel, že bych mohl prospět lidem i ze senátorského postu. Pravda je, že mě to docela mrzí, docela jsem si věřil.

Čeho jste chtěl jako senátor dosáhnout?

Já jsem nechtěl být senátor, který by tvořil a podílel se na zákonech. Mohl bych Karlovarskému kraji pomoci spíše logisticky. Pokud lidé chtěli zkušeného Jana Horníka, tak já s tím nic nenadělám.

Ale Jan Horník vás porazil už v prvním kole, byť s menším rozdílem.

Ano a myslím si, že do budoucna nejsou dvoukolové senátní volby to pravé ořechové. Jsem přesvědčen, že senátoři by měli být ti, kteří získali nejvíce hlasů už v prvním kole. Druhé kolo je jen zbytečné mrhání prostředky, protože 14procentní účast ve druhé kole (volební účast ve volebním obvodu 1. Karlovy Vary – pozn. redakce) je nevypovídající. Ta třetina v prvním kole dejme tomu ano. Spousta lidí, které jsem oslovil, aby mě podpořili i v druhém kole, mi řeklo, že už mě volili jednou, tak proč by měli jít podruhé. Nad tím by se měli zákonodárci zamyslet.

Lidé vás volili vlastně třikrát. V krajských volbách vás z 30. místa na kandidátce poslali do krajského zastupitelstva. Nemohlo vám případné kumulování senátorské a zastupitelské funkce ve volbách uškodit?

Předesílal jsem, že bych v takovém případě zrušil své všechny ostatní funkce. Nejsem starosta na plný úvazek, jsem podnikatel a časově bych to možná zvládl spojit. Myslím, že v Senátu bych měl možná vyšší účast než jiní. Nyní jsem úřadující místostarosta města Chyše a dosud jsem byl účasten na všech zasedáních. Nebudu to už rozvádět, je to úplně jedno. Zvolen byl pan Horník, já jsem mu už pogratuloval a je to, jak má být. Já se budu věnovat zastupitelstvu v kraji a Chyši a tomu, co mě baví nejvíc - koním.

Hnutí ANO mělo v druhém kole 14 finalistů, proměnilo zatím jen 3 mandáty. Čím si to vysvětlujete?

K tomu se vyjadřovat nebudu.

Petra Holinková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme