Držitelkou evropského ocenění Ceny Paměti národa je i Dana Vargová

Společnost Post Bellum letos udělila prestižní evropské ocenění - Ceny Paměti národa - pěti pamětníkům zlomových momentů minulého století, kteří ve svém životě prokázali, že čest, svoboda a lidská důstojnost nejsou prázdná slova.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dana Vargová

Dana Vargová | Foto: Projekt Paměť národa

Ocenění letos získali česká učitelka Dana Vargová, německý převaděč lidí do Západního Berlína Manfred Matthis, maďarský intelektuál János Kenedi, slovenský kněz Anton Srholc a polský disident Kornel Morawiecki.

Dana Vargová získala cenu za to, jak se obětavě starala o postiženého syna, který byl tajnou policií označen jako nejnebezpečnější antikomunistický živel na Šumpersku.

Přehrát

00:00 / 00:00

S nositelkou Ceny Paměti národa Danou Vargovou mluvila Jitka Hanžlová

Elegantní, bystrá a příjemná dáma pochází z moravského Bouzova. Její manžel měl s komunistickou mocí problémy celý život. A stejně tak syn Julek.

Ve svých devíti letech Julek špatně reagoval na vadnou očkovací vakcínu. A onemocněl těžkou formou vzácné nemoci, která způsobila stále se horšící atrofii. Postupně znehybněl. Útěchu našel v konverzi ke křesťanství a složil řeholní slib.

Jedním z jeho duchovních rádců se stal dnešní kardinál Dominik Duka. V šumperském bytě Vargových Julka navštěvovali odpůrci komunistické moci a on byl jejich duchovním vůdcem.

V osmdesátých letech mu přátelé koupili počítač a na něm například tiskl protirežimní letáky. Dana Vargová, povoláním učitelka na základní škole, se o syna po celou dobu starala. Sama ho také na invalidním vozíku dopravovala k výslechům na StB.

Na Ceny Paměti národa 2014 bylo nominováno 20 odpůrců komunistické totality z 5 zemí. Česká nezisková organizace Post Bellum ceny uděluje od roku 2010.

Julek se stal výraznou osobností sametové revoluce v Šumperku, ale v roce 1996 prohrál boj s nemocí. Dana Vargová je za dnešní ocenění opravdu ráda.

„Mám radost nejen za sebe. Mám radost za svého muže, svého syna a všechny kamarády, kteří mu pomáhali a kteří jsou tu i dnes se mnou.“

Jak řekla, svůj úděl nevnímala jako těžký. „Byla jsem v podstatě šedá eminence, jak se říká, v pozadí. Moje radost byla, že syn mohl plnohodnotně žít.“

„A že ze zájmu o teologii, filozofii přešel i na politiku. Velmi ho to těšilo a byl jakousi hlavou politického dění v Šumperku,“ připomněla Dana Vargová.

Při hodnocení dnešní doby pak dodává, že rozhodně není pesimista. Ale mrzí ji, že mladí lidé vědí o dějinách velice málo. A to nejen o době před 25 lety, ale také například o roce 1939.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme