Duka odslouží mši za vlast a Zemana. Poté budou mluvit o předání budov církvi

Kardinál Dominik Duka dnes pojede do Lán. V místním kostele odslouží bohoslužbu za vlast a za zdraví prezidenta Miloše Zemana. Poté bude Duka mluvit s prezidentem o předání některých budov na Hradě církvi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do katedrály sv. Víta dorazilo betlémské světlo pocházející z Jeskyně Narození Páně v Betlémě, arcibiskup Dominik Duka

Do katedrály sv. Víta dorazilo betlémské světlo pocházející z Jeskyně Narození Páně v Betlémě, arcibiskup Dominik Duka | Foto: Filip Jandourek

„Jede na návštěvu ke svému sousedovi z Hradu, který ho pozval na společné setkání, společnou večeři. Hlavním tématem bude doladění otázek předání některých budov na Pražském hradě církvi,“ řekl osobní tajemník kardinála Milan Badal.

Prezident Miloš Zeman a kardinál Dominik Duka v červenci podepsali memorandum o převedení Jiřského kláštera a Nového probošství církvi. Stát by se tak mělo do konce ledna příštího roku.

Podmínkou dohody je, že obě památky budou do pěti let opraveny a církev se vzdá nároků na další budovy v areálu Hradu.

Badal také dodal, že bohoslužba v lánském kostele, který je součástí zámeckého areálu, je určitým způsobem výjimečná.

„Od roku 1921, kdy zámek zakoupil československý stát, tak se tam zřejmě žádná podobná mše svatá nekonala. V tom je to nepochybně výjimečné. Není to žádná tradice, není to nic, co by se opakovalo,“ dodal osobní tajemník kardinála Duky.

Návrh na bohoslužbu v kostele Nejsvětějšího jména Ježíš vzešel podle šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta od katolické církve a prezidentská kancelář jej prý přivítala jako velmi přátelské gesto.

Katolickou mši je možné zaměřit k nějakému dobrému úmyslu. Často je to například prosba o požehnání v nějaké významné životní situaci, při životním jubileu, jako poděkování, prosba o pomoc v obtížích nebo za zemřelé.

Jaroslav Gavenda, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme