Dva tisíce učitelů by měly odejít ze škol, kvůli chybějící kvalifikaci

Na českých školách mohou od ledna učit už jen kvalifikovaní pedagogové. Nařizuje to zákon o pedagogických pracovnících. Podle odhadů ministerstva školství bude proto muset ze škol odejít zhruba dva tisíce učitelů. Ředitelé za ně už teď těžko hledají kvalitní náhradu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učitelka, škola, třída, děti, žácei (ilustrační foto)

Učitelka, škola, třída, děti, žácei (ilustrační foto) | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Nekvalifikovaní učitelé byli v průzkumu, který ministerstvo školství provedlo před rokem, rozprostřeni ve všech typech škol regionálního školství.

„Byly tam některé lokality, kde bylo více nekvalifikovaných učitelů. Především v Karlovarském a Ústeckém kraji a překvapivě také v Praze a Středočeském kraji,“ říká ministr školství Marcel Chládek.

V České republice je více než 145 tisíc učitelů. Z toho 17 tisíc nemělo před rokem kvalifikaci. Podle předběžných odhadů úřadu pak ze škol bude muset odejít zhruba dva tisíce kantorů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zákoně o pedagogických pracovnících, podle kterého mohou na školách učit jen kvalifikovaní učitelé, mluví ministr školství Marcel Chládek

„Přestože zákon platí už deset let a všichni věděli, že bude nabíhat 1. ledna 2015. Asi spoléhali na to, že se bude odkládat jeho účinnost tak jako dvakrát v minulosti,“ upozorňuje ministr.

„My jsme ještě zvýšili možnost dalších kurzů, například v lokalitě Karlovarského kraje otevřela Pedagogická fakulta Plzeň pobočky v Karlových Varech, Sokolově a Chebu,“ doplňuje.

Povinné vzdělání ale neplatí pro všechny učitele, zákon připouští i několik výjimek.

Odbornost si nemusí dodělávat učitelé, kterým je více než 55 let a mají za sebou minimálně dvacetiletou praxi. Dále se výjimka týká rodilých mluvčích, odborníků z praxe nebo trenérů aktivních umělců, kteří nepracují na plný úvazek.

Dočasně může učit i nekvalifikovaný kantor

Ředitelé si sice mohou nechat ve škole i učitele, který nemá odbornost a ani nezačal studovat, ale jen do té doby, než za něj najdou kvalifikovanou náhradu.

„Pokud ředitel prokazatelně ukáže, že nebyl toto místo schopen obsadit kvalifikovaným pedagogem, pak po dobu nezbytně nutnou, než bude kvalifikovaný pedagog sehnán nebo než si začne kvalifikaci dodělávat příslušný pedagog, který už na škole působí, tam může být i nekvalifikovaný,“ dodává ministr.

Pedagogické minimum si dodělává například Robert Chott, učitel pražské Základní školy Na Smetance:

Přehrát

00:00 / 00:00

Na českých školách mohou od ledna učit už jen kvalifikovaní pedagogové. O tématu natáčela Petra Benešová

„Učím tady přírodopis, tělocvik, částečně mám i zeměpis. Mám vystudovanou přírodovědu s tím, že jsem vystudoval i přírodovědný gympl. S novým zákonem přišla nutnost dodělat si pedagogické minimum."

Stejně jako řada jeho kolegů musel začít studovat, aby mohl nadále zůstat za katedrou.

„Zatím mám za sebou půl roku. Musím říci, že oproti klasické vysoké škole je to samozřejmě jednodušší. Je to i tím, že to není denní studium. Je to víkendové studium jednou za 14 dnů. Zase zkoušky jsou o to náročnější, protože na to člověk nemá v běžném životě tolik času.“

Pedagogické minimum získá Robert Chott až po dvou letech. Podobně si odbornost dodělávají i další dva jeho kolegové, popisuje ředitelka Základní školy Na Smetance Hana Vítová:

„Samozřejmě jsou i na této škole kantoři, kteří nemají buď pedagogické vzdělání, mají magisterský obor nepedagogického směru, nebo mají bakalářský obor nebo teprve studují magisterský obor pedagogického směru.“

Podle Hany Vítové by ale každý ředitel měl mít právo na to si vybrat do svého týmu kantora. Ne každý absolvent pedagogické fakulty zvládne nakonec učit.

Rodiče budou proti

Ředitel Základní školy Smolkova v Praze - Libuši Pavel Šafránek musí propustit oblíbenou a zkušenou třídní učitelku, která jednu z výjimek těsně nesplňuje. Je jí 52 let a má 18letou praxi. Ředitel se obává reakce rodičů. Už teď ví, že budou proti:

„Rodiče by tu spustili drobné cirkusové představení. Je to velice oblíbená učitelka, jedna z nejschopnějších na škole.“ Studium učitelka z osobních důvodů odmítá.

Jedna ze tříd Základní školy v Tlučné | Foto: Jiří Blažek

Petra Benešová, Michaela Vydrová, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme