Elektronické recepty na léky přestaly rozhodnutím soudu fungovat

Lidé nedostanou léky vázané na elektronický recept. Pražský městský soud svým předběžným opatřením uzavřel centrální úložiště, kde se recepty shromažďovaly, upozornil server Aktuálně.cz. Státní ústav pro kontrolu léčiv systém dál používal, i když mu skončila smlouva se stávajícím dodavatelem technické podpory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léková tobolka (ilustrační foto)

Léková tobolka (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Ti, kteří měli v poslední době vystavený elektronický recept a nestačili si ho vyzvednout, budou muset zpátky za svým ošetřujícím lékařem, aby jim vystavil recept v papírové formě,“ řekl Českému rozhlasu prezident České lékarnické komory Lubomír Chudoba.

„Ti, kteří chtěli užívat v blízké budoucnosti léčebné konopí na předpis, tam se domnívám, že bude nutné čekat na změnu zákona, která umožní, že bude možné tyto přípravky předepisovat i jinou formou než výhradně s použitím centrálního úložiště,“ upozornil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta a prezident Lékárnické komory Lubomír Chudoba mluvili o elektronických receptech, které v Česku přestaly fungovat

Přitom se podle prezidenta České lékarnické komory o problému vědělo několik let. „Proč s touto variantou, že soud může rozhodnout tímto způsobem, nebylo počítáno a nebylo připravováno náhradní řešení již dříve?“ ptá se Chudoba.

Podle právníka Platformy zdravotních pojišťoven Ondřeje Dostála, jehož Aktuálně.cz cituje, ztíží rozhodnutí soudu sledování pohybu léků na trhu.

SÚKL se odvolá

Lékaři se tak musejí dočasně vrátit ke klasickému papírovému receptu s razítkem. Podle Stanislava Havlíčka z předsednictva České lékárnické komory se to valné většiny pacientů vůbec nedotkne.

„Pouze ti z nich, kteří využívali služeb elektronické preskripce, elektronických receptů, tak tam je jednoznačné doporučení, aby si svoje léky nechali předepsat na klasický recept, papírový.“

„Pro pacienty, kteří užívají, užívali nebo chtěli užívat léčivé konopí – tam bohužel jiná alternativa není,“ poznamenal Havlíček.

To potvrdil i ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta. „Situace nejvíce dopadla na řádově 20 pacientů, kterým je předepisováno konopí,“ řekl.

„Ale chci ubezpečit, že v době, kdy bude na českém trhu vypěstované konopí v České republice, tak v té době by měl Registr léčebných přípravků s omezením už fungovat.“

Dnes odpoledne pak podle prezidenta Lékárnické komory vydalo ministerstvo zdravotnictví nařízení, které předpokládá dočasný mechanismus papírových receptů i pro pacienty, kteří budou léčebné konopí potřebovat.

Proti rozhodnutí Městského soudu v Praze se Státní ústav pro kontrolu léčiv odvolá. „Státní ústa pro kontrolu léčiv se domnívá, že nároky k autorským právům deklarované naším dodavatelem jsou z jeho strany nedoložené,“ dodal Blahuta.

ČRo, David Černý, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme