Energetické štítky na spotřebičích se mají změnit, podle EK matou zákazníky

Energetické štítky na spotřebičích by za několik let měly vypadat jinak. Výraznou změnu navrhuje Evropská komise, protože současné podoba štítků je prý zastaralá. Reálně to znamená, že televize označená dnes písmenem A a libovolným počtem znamének plus bude za pár let označená písmenem C.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spotřebič. Ilustrační foto.

Spotřebič. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Zhruba za dva roky by mohly být písmenem C označené výrobky, které budou energeticky nejvíc úsporné.

Mluvčí zastoupení Evropské komise v České republice Michaela Mlíčková Jelínková řekla, že současný systém zákazníky mate.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropská komise navrhuje změnu energetických štítků na spotřebičích. Podrobnosti zjišťovala Eliška Malínská

„Spotřebitelé neví, že nižší třídy jsou úplně vyprázdněné a může dojít k paradoxní situaci, kdy si člověk koupí ledničku a A+, myslí si, že si kupuje úsporný výrobek, ale ve skutečnosti je to ten nejméně úsporný na trhu,“ uvedla.

Současný systém energetických štítků je dvacet let starý a původní škála označení, tedy od A až do G, přestala stačit. Důvodem je rychlý vývoj technologií.

Návrat k původnímu značení

Výrobky, které byly dřív v nejlepší skupině, jsou dnes pomyslným géčkem a už se ani nevyrábějí. Proto se přešlo k přidávání znamének plus. Evropská komise teď navrhuje návrat k původnímu značení.

„Řada výrobků energetické třídy A se nesmí uvádět na trhu nebo je to to nejméně úsporné na trhu. Podle nového systému to vždy bude znamenat úsporný výrobek, takže to bude jednotné,“ vysvětlil Juraj Krivošík ze Střediska pro efektivní využívání energie.

Dodal, že podle návrhu bude označování jednotné pro televize, vysavače a třeba i žárovky.

Kvůli novým štítkům se ale zvýší náklady výrobcům, upozornil Michal Mazal z Asociace spotřební elektroniky. „Jde o náklady, co se týká edukace zákazníků, distribuce štítků a dalších věcí s tím spojených,“ řekl.

Návrh Evropské komise na úpravu štítků musí ještě projít Radou EU a Evropským parlamentem.

ČRo, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme