Energetický regulační úřad si kvůli zásahu protikorupční policie stěžuje u ÚS

Energetický regulační úřad (ERÚ) podal ústavní stížnost kvůli zásahu protikorupční policie na konci května. Podnět se týká tří soudních příkazů k prohlídkám kanceláří v Jihlavě, Ostravě a Praze. Směřuje také proti postupu policie při prohlídkách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud. Ilustrační foto.

Ústavní soud. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Policie u nás udělala zásah, při kterém si odnesla jmenovací dekret paní doktorky Vesecké, nějaké další osobní údaje našich zaměstnanců, počítač paní předsedkyně a blíže nespecifikovaná data, která se stáhla ze serveru,“ popisuje mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

„My jsme to označili za naprostou zvůli, protože v ten den jsme tady jednali s šéfy všech velkých energetických společností,“ dodává Chvojka.

Podle Vlastimila Göttingera z Ústavního soudu se stížnost týká hlavně soudních příkazů k prohlídkám. „Ústavní stížnost především směřuje k tomu, že samotné příkazy k prohlídkám prostor, jednalo se celkem o tři prostory, vůbec neměly být vydány,“ vysvětluje Göttinger.

Hlavním důvodem květnového zásahu protikorupční policie bylo hledání jmenovacího dekretu Vesecké.

Mluvčí úřadu Jiří Chvojka uvedl, že policitsté hledali dekret kvůli podezření, že se Vesecká stala místopředsedkyní ERÚ v rozporu s energetickým zákonem a předsedkyně úřadu Alena Vitásková jejím jmenováním způsobila škodu ve výši platu Vesecké. S tím ale úřad zásadně nesouhlasí, jak Chvojka zdůraznil.

Renata Vesecká je místopředsedkyní ERÚ od loňského listopadu a na starost má legislativně správní oblast. Krátce po jejím jmenování úřad uvedl, že Vesecká splňuje všechny podmínky, které má na místopředsedu ERÚ energetický zákon.

V zákoně se mimo jiné uvádí, že místopředseda musí mít nejméně sedm let praxe v oboru energetiky, z toho alespoň tři roky v řídicí nebo vedoucí funkci. Vesecká byla před nástupem do úřadu advokátkou, v letech 2005 až 2010 byla nejvyšší státní zástupkyní. Podle ERÚ nicméně podmínku splňuje.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme