Epidemiologové řeší hrozbu nemocí, které mohou do Česka přinést uprchlíci

Špindlerův Mlýn hostí kongres klinické mikrobiologie, infekčních nemocí a epidemiologie. Do krkonošského města na něj dorazilo téměř 400 odborníků z celé republiky. Zabývají se například také otázkou uprchlíků, kteří přes Česko míří do dalších zemí Evropské unie. Právě uprchlíci k nám totiž podle odborníků můžou přinést některé nemoci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci překročili hranice Maďarska

Uprchlíci překročili hranice Maďarska | Zdroj: Reuters

Přísun a pohyb migrantů může podle odborníků znamenat velké riziko pro obyvatele celé republiky.

„Musíme být přichystáni hlavně na to, abychom byli vůbec schopni diagnostikovat infekční choroby, které sem půjdou a abychom byli schopni proti nim adekvátně bojovat,“ vysvětluje Roman Prymula, předseda České vakcinologické společnosti a zároveň ředitel královéhradecké fakultní nemocnice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do Špindlerova Mlýna dorazili epidemiologové z celé republiky. Řeší hrozbu nemocí, kterou mohou přinést uprchlíci. Více od K. Kohoutové

Spousta migrantů, kteří přes naši zemi směřují na sever a západ, nemá žádné očkování. Velkou hrozbou východních zemí je teď dětská obrna, která se v Evropě téměř nevyskytovala.

"V zemích jako je Sýrie, je prakticky nulová proočkovat. Tato choroba se tak začíná šířit a v podstatě cirkuluje, dostala se už i do Izraele a dostává se do jiných zemí. Zhoubný signál je teď pro nás z Ukrajiny, kde se vyskytly dva případy. A protože je tam populace prakticky neproočkovaná, hrozí, že tam budou vznikat epidemie tohoto onemocnění,“ říká Prymula.

Budou se očkovat

Mezi migranty jsou stovky dětí. Nemají u sebe žádné očkovací průkazy. Nikdo netuší, jestli v sobě mají nějaké očkovací látky. Odborníci se shodují, že nejlepší by bylo je nechat všechny oočkovat.

"Připravujeme se i na to, že ti, kteří dostanou azyl v České republice, zejména dětští pacienti, kteří zpravidla nemají žádný záznam, nedá se dohledat, které očkování absolvovaly, se budou doočkovávat podle našeho kalendáře. Pokud o nich nebudeme mít dostatečný záznam o očkování,“ upřesňuje Roman Chlíbek, vědecký sekretář České vakcinologické společnosti.

Hrozí i střevní onemocnění

Jaké nemoci mohou migrující cizinci do Česka přinést, si ani odborníci netroufají říct.

„Ti, kteří sem budou přicházet, už budou buď promořeni, nebo by byli v nějaké akutní fázi onemocnění, což bychom měli nějakým způsobem zachytit. Není to jednoduché. Ne všichni skončí v kempech, ale jenom územím procházejí. Dostávají se ale do kontaktu s místní populací. Může tu být i otázka střevních onemocnění,“ dodává Roman Prymula.

Podle něj je důležité, aby byl neustále dostatek potřebných očkovacích látek.

Kateřina Kohoutová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme