Evropa má nová pravidla pro první pomoc a resuscitaci, platí i pro laiky

Nová doporučení pro resuscitaci a první pomoc dnes začínají platit v celé Evropě. Aktualizovanými postupy se budou řídit lékaři, záchranáři i laici. Kromě jiného se zaměřují také na práci operátorů na tísňových linkách. Právě s jejich pomocí by měla být záchrana života snadnější úplně pro každého. Pravidla vydala po 5 letech Evropská resuscitační rada.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Masáž srdce je třeba zahájit ihned

Masáž srdce je třeba zahájit ihned | Foto: Ondřej Vaňura | Zdroj: Český rozhlas

„Stalo se to zčista jasna, aniž bych měl předtím nějaké problémy. Vyšel jsem nahoru do prvního poschodí a najednou mi selhalo srdce, sesypal jsem se,“ popisuje Miroslav Zámečník z Královéhradecka. Loni v květnu se mu kvůli srdeční zástavě změnil život.

Při pádu ze schodů se potloukl a ztratil vědomí. Jeho manželka Bohuslava hned zavolala záchranku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Život člověka dokáže zachránit i laik. Důležité je neotálet s masáží srdce. Více informací přináší reportáž redaktora Čro Ondřeje Vaňury

Nikdy předtím sice první pomoc nikomu nedávala, teď ale díky radám operátorky dokázala dlouhé minuty manželovi nepřímo masírovat srdce.

„Dělala jsem přesně to, co mi říkali. Dala jsem ruce křížem a stlačovala,“ vzpomíná na osudnou chvíli Bohuslava Zámečníková. Život manželovi dokázala zachránit jen díky pokynům, které jí dávali operátoři po telefonu.

Miroslav Zámečník před pár dny oslavil 70. narozeniny a vede plnohodnotný život: „Vůbec bych tomu nevěřil. Byl jsem na tom velmi špatně. Chtěl bych jim moc poděkovat.“

Předseda České resuscitační rady Anatolij Truhlář, který tehdy na místo přiletěl jako lékař vrtulníkem, říká, že mu manželka bez nadsázky zachránila život.

„Lidský mozek vydrží bez přívodu kyslíku 4 až 5 minut. To znamená, že laická resuscitace je naprosto zásadní. Protože pokud na místě nikdo nezareaguje nebo zareaguje pozdě, tak potom už tam my nemáme žádnou práci. Pokud by paní Zámečníková neprováděla to, co ji operátorka během dvou minut naučila, tak by určitě pan Zámečník nebyl mezi námi,“ podotýká odborník.

Nová evropská doporučení pro resuscitaci řeší právě i to, jak mají první pomoc poskytovat laici s operátorem na telefonu.

„Nová doporučení to právě zohledňují. Dispečer od samého počátku vstupuje do interakce s tím volajícím a všechny další kroky jsou prováděny ve spolupráci,“ vysvětluje Anatolij Truhlář.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nová evropská pravidla pro první pomoc přiblížil předseda České resuscitační rady Anatolij Truhlář

Aktualizované postupy mají stovky stran a řídit se podle nich bude třeba i horská služba. Důležitá je podle Anatolije Truhláře, který se na textu podílel, myšlenka, že by se nikdo neměl bát poskytnout první pomoc.

„V nových doporučeních je velmi zdůrazněno, že zahájení srdeční masáže u člověka, který ji fakticky nepotřebuje - to znamená třeba u člověka s epileptickým záchvatem, mozkovou příhodou a podobně – mu nikdy neublíží. Vždycky je lepší při jakýchkoli pochybnostech masáž zahájit a pak ji skončit, než otálet u případů, které se ze začátku obtížně rozpoznávají,“ dodává předseda resuscitační rady.

Podle nových postupů by měly fungovat i kurzy první pomoci.

Nová pravidla pro resuscitaci platí i pro laiky | Foto: Ondřej Vaňura

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme