Evropa musí mnohé změnit, řekl k uprchlické krizi premiér Sobotka pro ČRo

Uprchlická krize bude hlavní téma jednání premiérů zemí visegrádské čtyřky v Praze. Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko zatím odmítaly unijní kvóty na přijímání migrantů. Podle premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky uprchlíci stejně chtějí především do Německa a do Skandinávie, a kvóty proto nemají smysl. Předseda vlády to zopakoval v Ranním interview Radiožurnálu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Všechny čtyři země Visegrádu jsou proti povinným kvótám pro přijímání uprchlíků unie. Důvody znovu vysvětlil předseda vlády Bohuslav Sobotka v dnešním Ranním interview.

„Za prvé: řekli jsme, že jsme připraveni přijímat na dobrovolném principu. A Česká republika se také přihlásila, že jsme připraveni postarat se během dvou let o 1500 uprchlíků na našem území.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropa musí mnohé změnit, řekl premiér Bohuslav Sobotka v Ranním interview Radiožurnálu

„A podle mého názoru by se i do budoucna mělo postupovat tak, aby jednotlivé země mohly samy rozhodnout o tom, kolik uprchlíků a kterých jsou ochotny přijmout a o které jsou ochotny se postarat,“ uvedl Sobotka.

„Druhý argument, který je podle mého názoru nejsilnější, spočívá v tom, že i kdybychom v rámci EU přerozdělili uprchlíky, většina z nich stejně směřuje do nejvyspělejších států, do Německa nebo Skandinávie. A nebudou chtít zůstávat na území států, do kterých by byli tzv. přiděleni na základě kvót.“

„Čili podle mého názoru by to buď nefungovalo, nebo by to vyžadovalo zrušení vnitřních pravidel pro volný pohyb uvnitř Schengenu,“ poznamenal premiér Sobotka v Ranním interview Radiožurnálu.

Visegrádská čtyřka bude v Praze hledat společnou řeč v otázce uprchlíků

Číst článek

Evropská unie podle jeho slov bude muset mnohé změnit, včetně společné zahraniční a azylové politiky.

„Nejhorší by bylo, kdyby Evropa nebyla schopná vypořádat se s touto významnou krizí. Jsme připraveni jako Česká republika udělat všechno pro to, aby to Evropa zvládla. Jsme připraveni dát k tomu také náš příspěvek,“ ubezpečil premiér Bohuslav Sobotka.

Realizovat přijatá unijní opatření

Sobotka také připomněl, že Evropská unie krizi věnovala dva summity. Politici přijali konkrétní závěry a teď je třeba je dotáhnout do konce.

„Dohodli jsme se na tom, že ve Středozemním moři bude operace proti pašerákům, dohodli jsme se, že by v Řecku a Itálii měla vzniknout přijímací centra pro uprchlíky.“

„Nepotřebujeme teď podle mého názoru nezbytně mimořádný summit, ale potřebujeme dotáhnout do konce to, na čem jsme se dohodli v dubnu a červnu,“ zdůraznil v Ranním interview Radiožurnálu předseda vlády Bohuslav Sobotka.

ČRo, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme