Evropa potřebuje společnou armádu, prohlásil Sobotka na setkání velvyslanců

Evropa bude podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD potřebovat společnou armádu, ukazuje to podle něj aktuální bezpečnostní vývoj. Premiér se tak vyjádřil v pondělí v pražském Černínském paláci na úvod každoroční porady českých velvyslanců. Podle Sobotky se Evropa musí po sérii násilných útoků v Německu a ve Francii připravit na hrozby všeho druhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka v Interview Plus

Bohuslav Sobotka v Interview Plus | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Klíčové je podle Sobotky zakotvení Česka v Evropské unii a Severoatlantické alianci. Právě stabilita a akceschopnost těchto institucí jsou podle Sobotky významným zájmem státu.

Na nutnost bránit společné vnější hranice unie poukázala podle českého premiéra také migrační vlna. První konkrétní návrhy na vytvoření evropské armády očekává prý už na nejbližších jednáních Evropské rady.

„Není určitě na místě vyvolávání paniky. Tento aktuální vývoj v každém případě ukazuje, jak zásadní je pro naši bezpečnost a prosperitu pevné zakotvení Česka ve strukturách Evropské unie a NATO. Zajištění jejich stability a akceschopnosti je tudíž prvořadým zájmem České republiky,“ řekl na setkání Sobotka.

Premiér ocenil, že se debatu o migrační krizi v rámci unie podařilo posunout směrem, který Česko prosazovalo od začátku. V důsledku toho například vznikla společná pohraniční stráž.

Problémy, které Evropská unie má, není podle něj potřeba řešit institucionálními změnami. Evropská komise by však měla upustit od toho, aby vnucovala členským zemím kvóty pro rozdělování uprchlíků. Podle Sobotky by se unie měla zaměřit na realizaci projektů, kterými svým občanům zajistí bezpečnost či hospodářský růst.

Sobotka také promluvil o významné roli Visegradská čtyřky v debatě o směřování evropské migrační politiky. Jak později dodal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, díky této spolupráci Češi, ani Slováci, Maďaři nebo Poláci nepůsobí jako izolované země, ale jako skupina, která problém vidí jinak a pomáhá hledat jeho řešení.

Premiér Sobotka se v projevu vyjádřil také k dalším problémům současné mezinárodní politiky. Kromě obav nad vývojem v Turecku po nezdařeném pokusu o puč z poloviny července se věnoval i bezpečnostnímu riziku ve vývoji konfliktu na Ukrajině nebo ve válce v Sýrii.

Ekonomické priority

Co se týče priorit v oblasti ekonomie, převažuje snaha udržet si důvěru zahraničních investorů a přivádět do Česka nové. Velkou podporu by podle Sobotky měly mít investice spojené s výzkumem a zaváděním nových technologií.

Důležitá je podle něj také podpora českých podniků, které se snaží dostat na zahraniční trhy – v čemž by jim čeští diplomaté měli pomáhat. A nakonec je to také trvalá podpora klasických obchodních vztahů se zahraničím.

Tea Veseláková, Lenka Davidová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme