Evropa si připomíná den ochrany osobních údajů

Koupě letenek, registrace čtenářů v knihovnách, lékařské ošetření nebo zřízení bankovního účtu - to všechno jsou činnosti, při kterých lidé poskytují svá osobní data. Právě dnešek je mezinárodním dnem ochrany osobních údajů. Vyhlásila ho v roce 2007 Rada Evropy a Evropská komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Formuláře

Formuláře

V České republice je za tuto oblast zodpovědný Úřad pro ochranu osobních údajů. Lze u něj podat stížnost na možné zneužití osobních dat, úřad také má dozorovat nad dodržováním zákona na ochranu údajů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s ředitelem Úřadu pro ochranu osobních údajů Igorem Němcem na Rádiu Česko

Proč připadá mezinárodní den ochrany osobních údajů právě na dnešek, vysvětlil ve vysílání Rádia Česko ředitel úřadu Igor Němec:

"V roce 1981 právě 28. ledna Rada Evropy přijala takzvanou Úmluvu o ochraně osob se zřetelem na automatizované zpracování osobních údajů. Na počest této události se od roku 2007 slaví den ochrany osobních údajů."

Evropské státy podle Němce v tento den pořádají semináře a konference, které se zabývají nejdůležitějšími otázkami současnosti v oblasti ochrany osobních údajů. "Je to strašně dynamické téma a s rozvojem technologií se mění ze dne na den," doplnil ke smyslu těchto akcí Němec.

Nebezpečné 'krádeže identity'

Při mnoha příležitostech, například při zřízení bankovního účtu nebo registraci v knihovně, dáváme k dispozici jeden z nejcitlivějších údajů - rodné číslo. Největším nebezpečím, které při tom hrozí, je podle Němce takzvaná krádež identity.

"To znamená, že někdo použije vaše rodné číslo a další údaje k tomu, aby vás například přehlásil od jednoho telefonního operátora k druhému nebo od jedné zdravotní pojišťovny ke druhé. To potom dělá postiženým velké potíže," uvedl Němec příklady takového zneužití.

Lidé by proto měli být při poskytování osobních údajů obezřetní. "Rodné číslo by se správně mělo jmenovat číslo sociálního a zdravotního pojištění. Z toho nazvu vidíte, k čemu slouží a k čemu by sloužit nemělo. Když si kupuji lístek o kina, tak nevím, proč by někdo měl mít moje číslo sociálního a zdravotního pojištění," zdůraznil Němec.

Obrovské nebezpečí zneužití osobních údajů vidí také v sociálních sítích typu Facebook. "Málokdo ví, že co napíšete jednou na internet, už se to nedá smazat, už je to někde uloženo. Určitě zejména mladí lidé by byli rádi, aby se zapomnělo na to, co psali před dvaceti lety na internetu, když byli v pubertě, protože pak to bude veřejným tajemstvím," podotkl šéf Úřad pro ochranu osobních údajů.

Martin Hromádka, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme