EK chce po Česku vrátit 810 milionů ze zemědělských dotací, MZe se bude bránit

Evropská komise požaduje po Česku vrácení 810 milionů korun kvůli nedostatečné kontrole dodržování dotačních pravidel mezi roky 2010 a 2013. Ministerstvo zemědělství se chystá právně bránit, řekl ministr Marian Jurečka z KDU-ČSL. Peníze už byly vyplaceny zemědělcům, podle ministra je ale nebudou muset vracet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marian Jurečka ministr zemědělství

Marian Jurečka ministr zemědělství | Foto: Filip Jandourek

Ministr Jurečka řekl, že se resort bude bránit u Evropského soudního dvora a bude chtít sankci snížit nebo zrušit.

„Pro české zemědělce to znamená, že nebudou kráceni na žádných dotačních titulech v rámci tohoto programovacího období. Uvidíme, jak řízení u Evropského soudního dvora dopadne. Pokud by tam nějaká sankce zůstala, musela by bát hrazená z našeho rozpočtu, to znamená z národních zdrojů,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

EK chce po Česku vrátit 810 milionů ze zemědělských dotací. Mze se chystá proti rozhodnutí komise právně bránit, říká náměstek ministra Pavel Sekáč

Náměstek ministra zemědělství Pavel Sekáč pro společnou zemědělskou a rybářskou politiku EU řekl, že resort bude při přípravě dovolání se k soudu kontaktovat i ministerstvo zahraničních věcí.

„Připravíme standardní dovolání se k soudu, kde se odvoláme vůči sankcím, které nám Evropská komise vyměřila. Tento postup dovolání se k soudu nám byl doporučen i smírčím orgánem. Protože on sám řekl u zhruba pěti bodů, že není on ten, který má posuzovat výklad evropské legislativy. My se chceme dovolat proti vlastnímu výkladu,“ upřesnil Sekáč

Evropský audit Česku například vytkl, že inspektoři České plemenářské inspekce nekontrolovali, zda mají zemědělci aktualizovaný stájový registr prasat, skotu, ovcí a koz, nebo jestli včas hlásili přesuny zvířat.

Za další chybu označili auditoři podle náměstka Sekáče například to, že zvířata neměla na sobě ušní známky. „To uhlídat je naprosto nereálné. Je možné, že zvíře ušní známku ztratí,“ vysvětloval Sekáč.

Podle agrárního analytika Petra Havla má ČR šanci, že nebude muset celou částku, kterou EK požaduje vracet. „Nemyslím si, že by ČR v argumentaci uspěla stoprocentně, ale stejně tak si nemyslím, že by EK uspěla stoprocentně ve vymožení celé částky, kterou deklaruje,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česku hrozí navracení stovek milionů korun z evropských dotací pro zemědělce. Hostem ČRo byl agrární analytik Petr Havel

Hůře než ČR podle ministerstva dopadly některé další státy EU. Například Itálie by měla vrátit 45 milionů eur, tedy 1,21 miliardy korun, Francie pak 129 milionů eur, tedy skoro 3,5 miliardy korun.

Přímé platby z Programu rozvoje venkova tvoří jednu z nejdůležitějších zemědělských dotací, na konci programovacího období jejich výše byla přibližně 23 miliard korun.

Jitka Hanžlová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme