Evropský soud uznal stížnost Čecha na nedobrovolnou internaci. Dostane 405 tisíc odškodné

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku uznal stížnost, kterou na Českou republiku podal občan kvůli nedobrovolné internaci. Umístěním do zařízení se sociální péčí porušily české úřady jeho právo na svobodu. Soud mu také přiznal odškodné ve výši 405 tisíc korun a k tomu necelých 220 tisíc korun na proplacení nákladů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský soud pro lidská práva uznal stížnost Čecha na nedobrovolnou internaci.

Evropský soud pro lidská práva uznal stížnost Čecha na nedobrovolnou internaci. | Foto: Filip Jandourek

Šedesátiletý Čech ztratil svéprávnost v lednu roku 2005. Podle soudu trpí alkoholickou demencí, a proto není schopen samostatně vykonávat právní úkony.

Muž se snažil svéprávnost několikrát získat zpátky, ale bezúspěšně. Na svůj pobyt v zařízení si stěžoval opakovaně policii i soudům. Nakonec byl na 27 měsíců umístěn do psychiatrické léčebny.

Internace proti vůli

Jak muž před čtyřmi lety vyprávěl Českému rozhlasu, jedna z úřednic ho pod záminkou rehabilitace odvezla do domova se zvláštním režimem. "Ona mě bez jakéhokoliv vysvětlení odvezla do lázní Letiny u Plzně a tam mě umístila, utekla jak dítě a nechala mě na židli. Tam jsou lidi schizofrenicky poškození a s Alzheimery a já jsem se tam ocitnul. Mám IQ 127 a deset let Univerzity Karlovy," uvedl tehdy.

Evropský soud, který se stará o dodržování Evropské úmluvy o lidských právech, konstatoval, že od srpna roku 2011 byl muž v soukromém sociálním zařízení se zvláštním režimem zadržován proti své vůli. V srpnu téhož roku byl přemístěn do zařízení s dlouhodobou péčí, o měsíc později byl propuštěn.

"Ocitnul jsem se na židli mezi babičkama, které tam jejich děti nechaly a prodaly jim baráček. Babička tam roní slzy, neví si rady a já tam mám řešit třeba problémy jídla, kdy tam se nedá absolutně nic jíst. Osm měsíců jsem byl zavřený jak zvíře," popisoval ještě muž pro Český rozhlas.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme