Exministr obrany Vondra u soudu řekl, že o sledování Nečasové nevěděl

Bývalý ministr obrany Alexandr Vondra odmítl, že by věděl o sledování Radky Nečasové, někdejší manželky expremiéra Petra Nečase. V případu údajného zneužití Vojenského zpravodajství dnes svědčil u soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exministr obrany Alexandr Vondra vypovídal u soudu v kauze Jany Nečasové, dříve Nagyové

Exministr obrany Alexandr Vondra vypovídal u soudu v kauze Jany Nečasové, dříve Nagyové | Zdroj: ČTK

„Žádost o sledování Radky Nečasové mi předložena nebyla, sám jsem takový pokyn Vojenskému zpravodajství rozhodně neuložil,“ odpověděl exministr obrany Alexandr Vondra na dotaz žalobce.

O takzvané kauze Nagyová se prý dozvěděl až z médií. Mně to celé připadá velice bizarní, zhodnotil dnes takzvanou kauzu Nagyová exministr obrany.

„Přiznávám se, že když jsem se ten příběh v červnu 2013 poprvé dozvěděl, tak jsem nevěřil svým vlastním uším, že by něco takového bylo možné. A dodneška se mi tomu nechce nějak moc věřit,“ řekl Vondra.

Dodal také, že pokládá za nemožné, aby Nagyová ze své tehdejší pozice šéfky premiérova kabinetu úkolovala Vojenské zpravodajství.

Jana Nagyová Nečasová soud | Foto: Filip Jandourek

Eduard Bruna, právník obžalované Jany Nečasové, dříve Nagyové, už dříve upozornil, že by Vondra měl vědět, zda ke zneužití Vojenského zpravodajství skutečně došlo.

„Alexandr Vondra by měl snad vědět o tom, co se tam děje. Že se tam děje něco okolo bezpečnosti. Já jsem s ním nikdy nemluvil, nemám to od toho svědka. Ale myslí si to moje klientka,“ konstatoval Bruna.

Státní zástupci ale staví obvinění na tom, že sledování bylo nezákonné, protože se uskutečnilo bez vědomí a souhlasu Vondry jako ministra.

Všichni čtyři obžalovaní vinu odmítají

V případu údajného zneužití vojenské tajné služby čelí obžalobě čtyři lidé. Vedle někdejší vrchní ředitelky kabinetu premiéra Jany Nečasové také bývalí šéfové vojenského zpravodajství Milan Kovanda a Ondrej Páleník a také zpravodajec Jan Pohůnek. Hrozí až pět let vězení. Všichni vinu odmítají.

Hlavní líčení začalo loni v listopadu a pokračovalo letos v lednu. Soudkyně Helena Králová zatím vyslechla obžalované a první svědky. Hlavní líčení bylo dosud neveřejné, protože se probíraly informace v režimu utajení týkající se mimo jiné pracovních postupů tajné služby.

Obžaloba se týká údajného sledování, které podle vyšetřovatelů zařídila v roce 2012 Nagyová. Údajně zneužila rozvědku ke sledování manželky tehdejšího premiéra Nečase Radky. Případ vedl k pádu vlády, Nečas se později rozvedl a s Nagyovou se oženil. Nagyová podle státního zástupce pak ještě na jaře 2013 nechala sledovat některé pracovníky Úřadu vlády.

Aktéři v kauze Nagyová | Foto: Český rozhlas

Anna Jadrná, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme