Exnáměstek MPSV Šiška míří opět k soudu. Kvůli zakázce na kontrolu výplaty dávek

Někdejší první náměstek ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Vladimír Šiška míří opět k soudu. Tentokrát kvůli veřejné zakázce na kontrolu výplaty sociálních dávek. Bývalý úředník čelí obžalobě v souvislosti s miliardovou zakázkou na kontrolu sociálních dávek. Před soudem se objeví i soudní znalec Vladimír Smejkal. Údajně připravil nepravdivý znalecký posudek, který se Šišky zastával.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudcovské kladívko. Ilustrační foto

Soudcovské kladívko. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Vladimír Šiška bude u soudu vysvětlovat okolnosti zakázky na elektronický systém, který měl kontrolovat případné zneužívání sociálních dávek. Šiška údajně vybral bez výběrového řízení firmu IBM.

„Městský soud v Praze zahájí hlavní líčení s Vladimírem Šiškou a Vladimírem Smejkalem. Státní zástupce prvního z nich obžaloval ze zločinu zneužití pravomoci úřední osoby a z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže," říká mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Vladimír Šiška byl před třemi lety pravou rukou tehdejšího ministra práce a sociálních věcí z TOP 09 Jaromíra Drábka. Ten odstoupil poté, co soud poslal Šišku do vazby kvůli jinému případu. Kauza se opět týkala veřejné zakázky, tentokrát u firmy OKsystem.

„Rozhodnutí soudu je pro mě dostatečným důvodem, abych naplnil to, co jsem avizoval. Rozhodl jsem se tedy rezignovat na ministra práce a sociálních věcí a to k říjnu 2012," reagoval dříve na kauzu Drábek.

Vladimíru Šiškovi už soud udělil za podplácení a zneužití pravomoci zatím nepravomocný sedmiletý trest.

Bývalý úředník ale čelí ještě třetímu obvinění, které se týká údajně zmanipulované IT zakázky.

Kauza Vladimír Šiška | Foto: Český rozhlas

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme