Exposlanec Šnajdr nebude chtít finanční odškodnění za vazbu, pokud se mu stát omluví

Bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr nebude chtít po státu žádné finanční odškodnění, pokud se mu stát omluví za nezákonnou vazbu. V té strávil na začátku takzvané kauzy Nagyová 33 dní, než Nejvyšší soud jeho stíhání s odkazem na poslaneckou imunitu zastavil. Šnajdr pak stát zažaloval, soud nyní jeho případ odročil, aby se s ministerstvem spravedlnosti domluvil na podmínkách smíru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) projednala zprávu o výsledcích auditu ve společnosti IZIP, Marek Šnajdr

Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) projednala zprávu o výsledcích auditu ve společnosti IZIP, Marek Šnajdr | Foto: Filip Jandourek

„Pokud se Česká republika omluví za nezákonný postup, potom nemá můj klient v úmyslu vymáhat po České republice a daňových poplatnících jakékoliv finanční částky,“ řekl exposlancův advokát Lukáš Trojan.

„Konkrétně požadujeme, aby se nám státní zástupci Vrchního státního zastupitelství omluvili, anebo aby se za ně omluvila Česká republika. To je náš návrh. Pochopitelně o něm budeme jednat,“ upřesnil v Šedesátce Radiožurnálu.

Trojan ale zároveň upozornil, že pokud se Česká republika neomluví, bude Šnajdr odškodnění ve formě finančního zadostiučinění požadovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stát začal vyjednávat s exposlancem Markem Šnajdrem o odškodném za nezákonnou vazbu. Aktuální vývoj v případu zjišťoval Jaroslav Gavenda

Advokát také potvrdil, že exposlanec už s ministerstvem spravedlnosti o případném smíru vyjednává. „Je pravdou, že v tuto chvíli nějakým způsobem komunikujeme s ministerstvem spravedlnosti a věříme, že dojdeme k definitivnímu rozuzlení, které bude uspokojivé pro obě strany,“ uvedl.

Podle informací ČRo se exposlanec Šnajdr poprvé sešel se zástupci ministerstva spravedlnosti 15. ledna. Ministerstvo potvrdilo, že vyjednává o smíru, čeho chce dosáhnout, ale komentovat teď nechce.

„V této chvíli nebudeme dál tu věc jakkoli komentovat. Protože nechceme samozřejmě narušit probíhající jednání,“ řekla mluvčí resortu Kateřina Hrochová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Exposlanec Marek Šnajdr už nežádá po státu finanční odškodné za vazbu, chce prý omluvu. Hostem ČRo byl jeho advokát Lukáš Trojan

Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová vysvětlila co bude následovat po měsíční lhůtě.

„Pokud smír bude uzavřen, pak by bylo pravděpodobně řízení zastaveno. Pokud ke smíru nedojde, řízení by normálně pokračovalo.“

Fuksa a Tluchoř chtějí 4 miliony

Marek Šnajdr je jedním ze tří exposlanců ODS, kteří čelili stíhání za takzvané politické trafiky. Vyšetřovatelé Šnajdra a jeho kolegy Ivana Fuksu a Petra Tluchoře v roce 2013 obvinili, že se vzdali poslaneckých mandátů výměnou za místa ve státní správě.

Nejvyšší soud takovou konstrukci ale odmítl. Zastavil stíhání politiků s odůvodněním, že se na jejich jednání vztahuje poslanecká imunita. Všichni tři politici následně stát zažalovali a domáhali se odškodnění.

Konkrétně Šnajdr chtěl původně čtyři miliony korun. Na tři miliony si cenil svoji zničenou kariéru, zbývající milion pak za právníky a pobyt ve vazbě. Loni v prosinci pak ze svého požadavku slevil. Donedávna požadoval k omluvě také milon korun.

Žalobu exposlance za ODS Ivana Fuksy, který požaduje čtyřmilionové odškodné, začal soud řešit minulý týden a bude pokračovat v polovině února.„Tam ze soudního jednání vyplynulo, že pan Fuksa na odškodnění ve výši 4 milionů trvá,“ upozornil redaktor Antonín Viktora, který dlouhodobě sleduje kauzu Nagyová.

Kdy se bude rozhodovat o žalobě Petra Tluchoře, který také požaduje čtyřmilionové odškodné, zatím není jasné. „Tam zatím nebylo nařízeno soudní řízení,“ dodal Viktora.

Kauza údajného podplacení tří poslanců vedla k pádu vlády Petra Nečase. Nečas a jeho současná manželka Jana Nečasová (Nagyová) jsou kvůli údajným trafikám pro exposlance obviněni.

Marek Šnajdr | Foto: Český rozhlas

bre, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme