Exprezident Klaus bude radit Chládkovi. Vést by měl Národní radu pro vzdělávání

Bývalý prezident Václav Klaus bude zřejmě radit ministru školství za ČSSD Marcelu Chládkovi. Chládek v rozhovoru pro Deník řekl, že Klause vyzval, aby se stal předsedou nově ustaveného poradního orgánu, Národní rady pro vzdělávání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dny USA a EU v Praze  na Žofíně, Václav Klaus

Dny USA a EU v Praze na Žofíně, Václav Klaus | Foto: Filip Jandourek

„Mám vážné pochybnosti o kvalitě našich škol i o způsobu, jak jsou hodnoceny. Mohu-li přispět k nějaké změně v tomto smyslu, rád to udělám,“ cituje Deník exprezidentovu reakci.

Patnáctičlenná rada by podle Chládkových představ měla pomoci nastavit dlouhodobou strategii ve vzdělávání, která se nebude měnit s ministry školství.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystaném angažmá Václava Klause v Národní radě pro vzdělávání mluvil komentátor ČRo Petr Nováček

Klause prý ministr vybral jako osobnost i kvůli tomu, že přinese radě „potřebnou prestiž“.

Václav Klaus byl po převratu v roce 1989 ministrem financí tehdejší československé vlády, v 90. letech českým premiérem a v letech 2003 až 2013 prezidentem ČR.

Je známý jako ekonom a vysokoškolský pedagog, ale proslul i svými nonkonformními názory, ať už jde o klimatické změny, budoucnost evropské integrace či jeho podporu krajně pravicové iniciativě D.O.S.T.

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček si myslí, že právě to mohlo hrát při ministrově volbě roli.

„Chládek je člověk nepředvídatelných koncepcí, takže tam může být i takový zájem, že budou zaznívat provokativní názory a ty že mu dají inspiraci pro to, jak posunovat českým školstvím kupředu,“ uvedl Nováček.

Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme