Exprimátoři Svoboda a Hudeček dostali v kauze opencard podmínku, celkem soud potrestal pět lidí z patnácti

V kauze opencard padly tresty. Pět z patnácti obviněných dostalo podmínku. Ostatní pražský městský soud zprostil obžaloby. Vinnými uznal bývalé primátory Bohuslava Svobodu (ODS) a Tomáše Hudečka (tehdy TOP 09), někdejšího náměstka Josefa Noska, bývalou radní pro IT Evu Vorlíčkovou a exšéfa IT oddělení Jana Tesku. Podle rozsudku porušili závažným způsobem zákon o veřejných zakázkách při výběru dodavatele opencard. Verdikt není pravomocný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalí primátoři Prahy Bohuslav Svoboda a Tomáš Hudeček a další 3 lidé jsou vinni v kauze Opencard

Bývalí primátoři Prahy Bohuslav Svoboda a Tomáš Hudeček a další 3 lidé jsou vinni v kauze Opencard | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

Na jednání dnes dorazilo třináct z patnácti obžalovaných, senát vedený soudcem Alexandrem Sotolářem jich uznal vinnými pět.

Exprimátora Bohuslava Svobodu potrestal 2,5letým podmíněným trestem, Tomáše Hudečka dvouletou podmínkou, stejně jako někdejšího radního pro dopravu Josefa Noska. Nejpřísnější trest, tříletou podmínku, dostali někdejší radní pro IT Eva Vorlíčková a šéf magistrátního IT oddělení Jan Teska.

Podle verdiktu všichni obžalovaní závažně porušili zákon, když při výběru dodavatele karty opencard zvýhodnili firmu Haguess. Praze tak způsobili škodu skoro 18 milionů korun.

Exprimátor Svoboda je přesvědčený, že byl celý proces objednaný. „Od začátku to říkám a vím to. Byl objednaný proto, že jsem já a moji lidé šlápli na kuří oko, když jsme začali dělat pořádek v dopravním podniku a řešit Prahu. Snažili jsme se dovést Prahu a Pražany k nějakému prospěchu,“ řekl v reakci na rozsudek Bohuslav Svoboda.

Podle předsedy soudního senátu Alexandra Sotoláře soud nemá za to, že by obžalovaní jednali cíleně ve snaze poškodit nějakým způsobem hlavní město Prahu ve snaze porušit příslušná pravidla výběrového řízení. „Nicméně neměli zjevně dostatek kvalifikovaných podkladů, aby se v dané záležitosti mohli vyjádřit dostatečně kvalifikovaně a dostatečně kvalifikovaně rozhodnout,“ uvedl.

Každý z pěti odsouzených má zaplatit hlavnímu městu 40 tisíc korun s úroky, s dalšími nároky soudce odkázal Prahu do civilního řízení.

Všichni odsouzení vinu odmítají. Hájí se tím, že projekt opencard byl dlouhodobým problémem z éry primátora Pavla Béma (ODS), který se snažili vyřešit a udělali to nejlépe, jak mohli. Kvůli dříve uzavřeným licenčním smlouvám prý nemohli postupovat jinak. Proti verdiktu podali odovlání. Státní zástupce Tomáš Lejnar si nechal lhůtu na rozmyšlenou.

K soudu přišlo obžalované podpořit asi 15 lidí, které soud musel napomínat. Tomáš Hudeček po rozsudku kritizoval soudce Alexandra Sotoláře.

„Narazili jsme na člověka, který se svým způsobem projevil buďto jako slaboch nebo zkrátka ten záměr byl příliš velký a on nemohl vůči svým kolegům a po 3,5letém procesu vypadat, že to bylo zbytečné. Takže to alespoň u části lidí musel poslat dál,“ uvedl.

Projekt opencard pochází z éry někdejšího primátora Pavla Béma z ODS. Původně plánoval, že bude mít elektronická karta řadu funkcí. Nakonec slouží hlavně jako tramvajenka. Prahu stála víc než 1,7 miliardy korun. V březnu pak opencard nahradila zelená karta Lítačka.

Praha už ví, kolik stojí Lítačka. Dala za ni už 35 milionů. Krnáčová podle opozice nemluvila pravdu

Číst článek

ČRo, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme