Exředitel věznice Líbal dostal za podplácení a nedovolené ozbrojování podmínku

Bývalý ředitel litoměřické vazební věznice Tomáš Líbal dostal za podplácení a nedovolené ozbrojování od táborského soudu tříletou podmínku. Podle obžaloby nabídl loni v létě v Pracově na Táborsku tehdejšímu generálnímu řediteli Vězeňské služby Pavlu Ondráškovi úplatek. Líbal jakoukoli vinu popírá a tvrdí, že celý případ má politické pozadí. Rozsudek není pravomocný. Líbal se proti němu odvolal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý ředitel litoměřické vazební věznice Tomáš Líbal u soudu

Bývalý ředitel litoměřické vazební věznice Tomáš Líbal u soudu | Zdroj: ČTK

V pondělí 17. srpna 2015 zatkla Generální inspekce bezpečnostních sborů přímo ve věznici v Litoměřicích jejího ředitele Tomáše Líbala. Ten pak ve vazbě strávil zhruba dva měsíce.

Důvodem bylo podezření, že loni v létě v Pracově na Táborsku nabídl generálnímu řediteli Vězeňské služby Pavlu Ondráškovi úplatek.

Údajně chtěl, aby ho Ondrášek vrátil do funkce ekonomického náměstka a nevšímal si předražených zakázek pro Vězeňskou službu. „Týkalo se to zakázek, které zde běžely na generálním ředitelství, ale i zakázek budoucích,“ uvedl k tomu Ondrášek.

Státní zástupce Roman Tibitanzl uvedl, že dokazování potvrdilo závěry obžaloby. Podle obhajoby však obžaloba stojí na křivém obvinění.

„Jednalo o cílenou provokaci ze strany Pavla Ondráška se záměrem dostat ho pryč z Vězeňské služby. A jakýmkoli způsobem,“ poznamenal Líbalův advokát Zdeněk Koschin.

Líbal tvrdí, že se stal nežádoucím pro nástupu Heleny Válkové (ANO) do funkce ministryně spravedlnosti.

Nepopírá, že s Ondráškem loni v Pracově jednali. Tvrdí však, že mluvili o agendě spojené s Vězeňskou službou. Po verdiktu se ihned odvolal.

Co se nedovoleného ozbrojování týká, to souvisí s tím, že při domovní prohlídce u Líbala kriminalisté našli nelegálně drženou zbraň – šestikomorový revolver s dvanáctipalcovou hlavní.

Tibitanzl navrhoval pro obžalovaného trest i za vydírání, pro to však podle soudce nebyly důkazy.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme