Policie navrhla obžalovat pět levicových extremistů kvůli přípravě teroristického útoku na vlak

Policie téměř po roce ukončila vyšetřování kauzy, která souvisí s loňskou razií proti levicovým extremistům. Kvůli přípravě teroristického útoku navrhla obžalovat cekem pět lidí. Podle vyšetřovatelů měl být terčem útoku buď vlak s vojenským materiálem, nebo s auty. Zaútočit na něj podle policie chtěli na trati mezi Radotínem a Berounem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Železniční trať

Železniční trať | Foto: Matzsoca, Dreamstime Stock Photos, Stock Free Images

„Právní kvalifikace u tří osob je teroristický útok ve stadiu přípravy, kde je trestní sazba odnětí svobody na 12 až 20 let, případně výjimečný trest,“ uvedla mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Další dva lidé jsou obviněni kvůli tomu, že trestný čin nepřekazili. Za to jim hrozí až tři roky vězení.

Státní zástupce nyní policejní návrh prostuduje. Případ může poslat k soudu, vrátit policii k došetření, nebo rozhodnout jinak.

Policie o zmařeném útoku informovala po razii, která se odehrála loni na konci dubna.

Celkem při ní bylo zatčeno deset lidí, obviněno jich bylo šest. Případ šestého člověka, stíhaného pro nedovolené ozbrojování a přechovávání hromadně účinné zbraně v bytě, byl z pražské části vyčleněn. Zabývají se jím justiční orgány v Brně.

Policie případ vyšetřovala téměř rok. Za tu dobu se dostaly do médií informace, že se uskutečnil vyšetřovací pokus ve Velimi u Kolína, který prokázal, že vlak jde zapálit lahvemi naplněnými hořlavinou.

Ve vazbě je do dneška jeden z hlavních obviněných. „Klient považuje celý případ za výsledek policejní provokace a žádný teroristický útok provést nechtěl,“ napsal před časem ČTK jeho advokát Ondrej Štefánik.

Advokát svého klienta za teroristu nepovažuje. „Působí na mě jako mladý a přemýšlivý člověk, rozhodně ne jako osoba, která by chtěla někomu ublížit,“ uvedl Štefánik.

Za propuštění vazebně stíhaného muže několikrát protestovalo anarchistické hnutí v okolí pankrácké věznice. Radikální část anarchistického spektra jako nesouhlas s uvězněním také několikrát zapálila policejní auta.

Na konci loňského roku se naopak dostal z vazby další z hlavních obžalovaných. Důvodem tehdy byla chyba justice. Státní zástupce nepodal včas návrh na ponechání obviněného ve vazbě, kde byl kvůli obavám, že by uprchl, aby se vyhnul trestnímu stíhání.

I on policejní stíhání odmítl. Po propuštění z vazby řekl Deníku Referendum, že útok na vlak byl nápadem policejních agentů, kteří se do skupiny anarchistů infiltrovali.

Poslední z hlavních obviněných je pak žena, kterou policie od začátku vyšetřuje na svobodě.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme