Exzemanovec nechce zpět za mříže. Tvrdí, že má zdravotní potíže

Lihovarník, pravomocně odsouzený daňový podvodník a někdejší aktivní zemanovec Vladislav Jarošek hledá cestu, jak se vyhnout vězení. Do páteční půlnoci měl po roční pauze nastoupit za mříže. Ale nenastoupil. Jak zjistil zpravodajský web Českého rozhlasu, byl hospitalizován. Ještě předtím poslal žádost na upuštění od šestiletého trestu za krácení daní. Nyní o ní musí rozhodnout soud.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladislav Jarošek (vpravo) hostil prezidenta Miloše Zemana a hradního kancléře Vratislava Mynáře

Vladislav Jarošek (vpravo) hostil prezidenta Miloše Zemana a hradního kancléře Vratislava Mynáře | Foto: Repro YouTube.com

Jarošek se dostal na 12 měsíců na svobodu kvůli problémům se srdcem. Soud mu trest přerušil loni v květnu. Stopka nicméně platila do páteční půlnoci. "Dosud k nám nenastoupil," uvedla stručně v sobotu ráno mluvčí brněnské vazební věznice Dana Krejčířová.

Jihomoravskému podnikateli s lihem však nic za vyhýbání se vězení nehrozí. V půli letošního května totiž poslal Krajskému soudu v Brně žádost na upuštění od výkonu trestu. Důvod? Tvrdí, že je vážně nemocen a pobyt ve vězení by ho ohrožoval na životě.

"Soud poté zaslal lékařské komisi vězeňské služby podklady se zdravotní dokumentací odsouzeného k vyjádření, zda návrh na upuštění od výkonu trestu odnětí svobody je důvodný. Stanovisko lékařské komise soud obdržel 31. května," popsala zpravodajskému webu Českého rozhlasu mluvčí soudu Simona Tesařová.

Soud Jaroškovi za podvod ve výši 70 milionů korun uložil trest šest let vězení. Podnikatel se proti verdiktu odvolal, ale vrchní soud mu 6. listopadu 2012 trest potvrdil. Jaroškova firma v roce 2003 vyrobila téměř 500 tisíc litrů denaturovaného lihu.
"Denaturační proces však nebyl úplný, společnost líh dostatečně neznehodnotila a měla z něj zaplatit spotřební daň. Podnikatel však líh do základu daně nezahrnul. Navíc uváděl, že dál z lihu vyráběl nemrznoucí směs Nemrazol," napsala v roce 2010 soudkyně Halina Černá.

Do vězení se tak Jarošek nevrátí minimálně do doby, než soud o jeho žádosti rozhodne. Pokud by mu skutečně vyhověl, za 70milionový daňový únik by si odseděl pouhý zlomek ze šestiletého trestu.

Skrývání se před vězením

Jaké potíže konkrétně mu brání vrátit se za mříže, nelze oficiálně zjistit. Jarošek telefon nebere a informace nechce sdělit ani jeho advokát Roman Žďárek. "S ohledem na advokátní mlčenlivost vám nemohu poskytnout jakoukoliv informaci," odmítl otázky.

Podle zjištění zpravodajského webu Českého rozhlasu se nicméně Jaroškovi přitížilo krátce před plánovaným nástupem do vězení. Nyní je kvůli potížím se srdcem hospitalizován v nemocnici. "Zdravotní důvody pana Jaroška stále trvají, musíte se ale zeptat jeho," řekl zpravodajskému webu Českého rozhlasu Jaroškův blízký spolupracovník, který si nepřál být jmenován.

Za mříže měl nastoupit v lednu 2013, ze zdravotních důvodů však požádal o odklad a uspěl. Na vězeňskou bránu měl zaťukat téhož roku v srpnu, místo toho ale zmizel. Po tři čtvrtě roce ho v březnu 2014 na Slovensku zatkla policie a konečně putoval do vězení. Jenže krajský brněnský soud mu opět kvůli zdravotním důvodům trest přerušil v květnu 2015. I když Jarošek tvrdí, že má vážně nemocné srdce, reportéři serveru iDnes.cz zdokumentovali i to, že ještě loni v srpnu se umístil na třetím místě soutěže ve střelbě brokem. Střelnici prý navštěvoval dvakrát týdně.

Bývalý zemanovec také poslal na Pražský hrad žádost o milost. Návrhem se Zeman skutečně zabýval, milost nakonec nicméně neudělil, jak informoval Respekt. O byznysmena se navíc zajímají celníci, jak napsal server Lidovky.cz. Letos v dubnu dorazili například do Sklepů Jarošek v Mutěnicích - společnosti, již Zemanův přítel vlastnil a kde hlavu státu rok po odsouzení hostil. Poté, co se informace dostala na veřejnost, se zemanovci podnikatele zřekli.

Radek Kedroň, Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme