Falšování vína by mohlo být trestným činem s pokutou až 50 milionů korun

Stát chce bojovat proti pančovanému vínu. Vláda dnes schválila dlouho očekávanou a několikrát odloženou novelu vinařského zákona. Ministerstvo zemědělství zapracovalo do normy změny, na kterých se shodla koalice. Falšování vína by se tak nově mohlo stát trestným činem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

červené víno, sklenice vína, láhev vína

červené víno, sklenice vína, láhev vína | Foto: Fotobanka Pixabay

„Za posledních zhruba pět let máme na základě šetření Státní zemědělské a potravinářské inspekce zjištěno, že u sudového vína 32 až 38 procent vzorků nevyhovuje kvalitativním parametrům,“ upozornil ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL.

„Takže to je problém nejenom v tom, že zákazník dostává nekvalitní produkt, ale také v tom, že se tady pohybuje poměrně velké množství vína, které evidentně asi vůbec nebylo řádně zdaněno,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

MZe chce omezit falšování vína. Mluvili o tom Jan Hajda, šéf zemědělského výboru Senátu, a Martin Půček, výkonný ředitel Svazu vinařů

Novela zákona také poprvé definuje falšování vína. Půjde například o přilití vody nebo alkoholu do vína nebo o obohacení vína cukrem. Za falšování bude hrozit pokuta do 50 milionů korun, teď jsou postihy desetinové.

Resort zemědělství odstoupil od návrhu na zavádění kontrolních pásek na sudech a ze zákona vypadla i sporná povinnost uchovávat sudové víno v obchodech v teplotě do 18 °C.

Podle senátora Jana Hajdy z ČSSD jde o potřebný zákon. Cílem je podle něj to, aby se na českém trhu neprodávalo víno načerno a aby bylo skutečně kvalitní.

„V současném období se na trhu podle rozborů, které jsme dělali se Svazem vinařů, prodává 150 milionů litrů v šedé ekonomice. Bez evidence, často nevalné kvality. A toto devastuje trh,“ tvrdí Hajda. Shoda je podle něj i na tom, že za obsah sudů budou odpovídat prodejci.

Nesouhlasili prodejci ani Svaz vinařů

Výhrady k novele zákona má dlouhodobě Svaz vinařů. „Nejvíce nám vadí to, že z prvotního dobrého záměru – eliminovat z trhu čepování vína v pofidérních místech jako různé mototechny, barvy laky a podobně – se toho moc do zákona pravděpodobně nedostalo,“ řekl už dříve prezident svazu Tibor Nyitray.

Přesné znění návrhu novely, který dnes schválila vláda, chtějí vinaří nyní prostudovat.

„Neznáme ten text a ona i jedna věta umí v legislativě udělat hodně. Každopádně je potřeba říci, že i sebepřísnější novela je k ničemu, pokud ji stát neumí na těch hříšnících vynutit. Takže očekáváme, že součástí novely bude i vyšší aktivita státu,“ poznamenal dnes ve vysílání Českého rozhlasu Martin Půček ze Svazu vinařů.

Proti původně zvažovanému plošnému zákazu prodeje sudového vína protestovali i samotní prodejci. Třeba spolumajitel vinotéky v centru Prahy Petr Rittich si myslí, že řešení je spíše v účinnějších kontrolách toho, co se na pultech vinoték a dalších obchodů v sudech skutečně prodává.

„Kontroly ať se klidně zpřísní. Ať jsou přísnější, adresné a postihy ať jsou opravdu velice tvrdé. Myslím, že není potřeba to zakazovat, jenom zlepšit přístup ke kontrolám,“ míní Rittich.

Odklad kvůli připomínkám

Novelu měl kabinet původně projednávat už minulý týden, nakonec ji ale odložil. „Ještě v pondělí probíhalo finální jednání, které mělo ambici zapracovat připomínky koaličních partnerů, tak aby tato norma splňovala maximum možných parametrů pro potírání nelegálního obchodu a pančování vína,“ vysvětlil ve středu ministr Jurečka.

„Dohodli jsme se ještě nechat čas našim resortním kolegům z ministerstva zemědělství, aby dohodu precizně formulovali do textu nejenom legislativního, ale i do důvodové zprávy,“ doplnil.

Lepší označování i registr vinic

Prodejci, kteří se podmínkám nepřizpůsobí, budou zřejmě moci prodávat víno jen ve znovu nenaplnitelných obalech s označením, jaký výrobce jim víno dodal.

Vína vyrobená nebo lahvovaná v Česku budou muset mít napsaný původ hroznů na hlavní etiketě. Pokud půjde o víno ze zahraničí, bude muset mít i dál informaci o původu hroznů na zadní straně.

Vína se také budou zřejmě povinně zapisovat do registru vinic vedeného pod Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským.

ČRo, Jana Čermáková, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme