Faltýnek chce volební kandidáty ANO posílat na psychotesty. Kalousek je pro

Místopředseda ANO a šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek by volební kandidáty hnutí poslal na psychotesty. Jako vrcholový manažer Agrofertu je dělal také, a proto si myslí, že by pomohly budoucí politiky lépe poznat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Faltýnek, předseda poslaneckého klubu ANO

Jaroslav Faltýnek, předseda poslaneckého klubu ANO | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Jak by mělo testování vypadat v praxi, se může ukázat už při nejbližších volbách do krajských zastupitelstev, které budou příští rok.

Faltýnek si představuje, že na psychotesty by šlo prvních deset lidí na kandidátkách. Sám ale dodává, že zatím je to jen nápad k diskusi, která ještě nebyla.

„S návrhem jsem přišel na naše předsednictvo, protože jsem sám několikrát absolvoval psychologické vyšetření, kde se pozná, jestli člověk nelže, jaké má přednosti a zápory, jestli je schopen pracovat ve stresu. Přesně to odhalí osobnost člověka,“ myslí si místopředseda hnutí ANO.

'Motor nemůžete testovat naprázdno'

Podle psychologa Jeronýma Klimeše by takové testy musely být velmi důkladné například jako u kosmonautů, kteří se testují čtyři měsíce. Standardní test by prý totiž o kvalitách budoucích politiků moc neřekl.

„Testy, které se používají dnes, odhalují osobnostní kvality člověka, ale je to jako s motorem: pokud ho chcete testovat, musíte to dělat při zátěži, nemůžete ho testovat při běhu naprázdno. Stejně tak morální kvality člověka nemůžete testovat rozhovorem, musíte ho testovat při zátěži. Vypovídající hodnoty při testech jsou velice nespolehlivé,“ upozorňuje Klimeš s tím, že nejlepším testem pro politiky jsou volby samotné.

Opozice podobnou potřebu nemá

Podle ODS je nápad Jaroslava Faltýnka věcí hnutí ANO. Pokud by se ale měla rozšířit povinně i na další strany, balancovalo by se na hraně ústavnosti, protože právo kandidovat do voleb má každý občan, tedy i ten, který psychotesty neprojde.

„Po téměř dvouleté zkušenost s poslanci ANO 2011 potřebu psychotestů, kterou razí předseda klubu pan Faltýnek, chápu a plně podporuji, a je to na základě individuálních zkušeností. V případě TOP 09 není nic takového potřeba,“ ujišťuje šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Potřebu testovat u psychologů své volební kandidáty nemají vedle TOP 09 nebo občanských demokratů ani komunisté.

Věra Pfeifferová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme