Filmy a dobové dokumenty mají od ledna pomáhat učitelům v hodinách dějepisu

Dějiny by pro děti ze základních a středních škol měly být brzy zajímavou detektivkou. Skrze dobové prameny, filmy a dokumenty si postupně poskládají fakta. A naučí se tak chápat minulost v souvislostech. Pomohou jim k tomu nová vzdělávací DVD, která pro učitele a žáky vytvořili pracovníci z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učitel češtiny a dějepisu Václav Dycka je nominován na cenu Zlatého Ámose jako nejoblíbenější učitel

Učitel češtiny a dějepisu Václav Dycka je nominován na cenu Zlatého Ámose jako nejoblíbenější učitel | Foto: Jan Bachorík | Zdroj: Český rozhlas

„DVD jsou celkem tři a obsahují tematicky seřazeny komplety pramenů upravené pro použití ve škole. Převládá tam filmový materiál, ale jsou tam i archiválie, fotografie či karikatury,“ přibližuje Kamil Činátl z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Cílem výukového projektu je, aby se děti na školách neučily v dějepise jen memorovat data. A právě dobový obraz a zvuk jim má pomoci, aby historii lépe vnímaly v souvislostech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Při výuce dějepisu by měla pomáhat DVD vytvořená ÚSTR. Hosty ČRo byli Jaroslav Jirásko, člen Asociace ředitelů ZŠ a Kamil Činátl z ÚSTR

„DVD jsou výjimečná důrazem na vizualitu. Vycházíme z toho, že dějepis se v českých školách provozuje často jako znalostní předmět a je hodně o nezáživné faktografii a my se orientujeme na získání pozornosti žáků. Koncipujeme prameny tím způsobem, aby se postupovalo od obrazu, který přitáhne pozornost, k nějakému složitějšímu dějepisnému vědění a poznání,“ popisuje Činátl.

Například film In nomine patris zavádí studenty do padesátých let minulého století. Popisuje osud faráře Josefa Toufara, kterého obvinila StB z čihošťského zázraku a následně umučila k smrti. Na výukovém DVD to ale není jediný snímek.

„První je propagandistický snímek z roku 1950 - Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení, druhý je televizní dokument z roku 1991,“ popisuje Jaroslav Pinkas z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Vzdělávací DVD tak děti postupně provází příběhem katolického faráře a dobou komunistických represí. „Koncept je založen na představě, že se jedná o jakési historické detektivní pátrání – co se vlastně stalo,“ vysvětluje Pinkas.

Konfrontace by měla vyvolávat otázky

„DVD jsou často založena na konfrontaci různých filmových obrazů téže minulosti. Ta konfrontace by vlastně měla vyvolávat otázky, vést i k tomu, aby děti o dějinách a o tom, jaké obrazy dějin ve společnosti sdílíme, přemýšlely,“ dodává Kamil Činátl.

Během prosince dostanou školy zdarma i vzdělávací DVD z éry druhé světové války. „Rozhodně to vítáme. Myslím si, že takováto moderní média určitě zefektivní výuku moderní historie,“ říká Jaroslav Jirásko, ředitel Základní školy Lázně Bělohrad a člen Asociace ředitelů ZŠ.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výukových DVD, které mají pomáhat učitelům v hodinách dějepisu, natáčela redaktorka Petra Benešová

Mnozí učitelé už mají bohaté zkušenosti s projekcemi filmů v hodinách dějepisu. Využívají například podklady od neziskové společnosti Člověk v tísni a jejího vzdělávacího programu Jeden svět na školách, jak dříve popsal Karel Strachota: „Přibývá škol a pedagogů, kteří využívají naše materiály nejen v souvislosti s nějakým výročím, ale celoročně.“

Kromě DVD a filmů učitelé do hodin zvou také pamětníky, aby dětem předali svoje zkušenosti z minulosti.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme