Finanční transakce těžební firmy OKD zřejmě prověřuje policie

Policie prověřuje dřívější finanční operace v těžební firmě OKD. Informaci přinesl server Neovlivní. Případ má dozorovat Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Právě do Olomouce přitom poslala na konci dubna své trestní oznámení společnost Arca Capital miliardáře Pavla Krúpy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie, policista, ilustrační foto

Policie, policista, ilustrační foto | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Kriminalisté podle serveru Neovlivní prověřují podezření, zda v minulých letech nebyly z OKD vyváděny stovky milionů korun.

Policie se pravděpodobně zabývá úvěrovými transakcemi, na které upozornil menšinový akcionář NWR, Pavol Krúpa ze společnosti Arca Capital. Ten už také podal trestní oznámení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Finanční transakce těžební firmy OKD zřejmě prověřuje policie. Téma pro analytičku Českého rozhlasu Janu Klímovou

„Mohu potvrdit, že podání Arca Capital, respektive pana Krúpy, bylo Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci doručeno. K této věci se ale nebudeme podrobněji vyjadřovat,“ řekl státní zástupce Petr Šereda z olomouckého zastupitelství.

Krúpa v trestním oznámení napsal, že nevýhodnými úvěrovými transakcemi mezi OKD a jeho majitelem, tedy společností NWR, vznikla v minulých letech těžební firmě škoda přes půl miliardy korun.

„Refinancováním půjčky, která byla před splatností od českých bank za asi 2,5 procenta, vnitropodnikovou půjčkou přibližně za 8 procent vznikla škoda 571 milionů,“ vysvětlil Krúpa.

Propuštění zaměstnanci OKD dostanou příplatek až 8000 korun po dobu tří let

Číst článek

OKD je kvůli dluhům ve výši 17 miliard korun a vysokým ztrátám od pondělí v insolvenci. Vláda dnes schválila příspěvek pro případně propuštěné zaměstnance OKD. Pracovníci by tak od státu mohli dostat až 8000 korun měsíčně po dobu tří roků, pokud celkem odpracovali alespoň 15 let.

Počty zaměstnanců OKD | Foto: Český rozhlas

ČRo, Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme