Firma Oleo Chemical spojená s Rittigem údajně připravila stát o téměř čtyři miliony korun

Na účtu lobbisty Ivo Rittiga skončilo necelých 20 milionů korun, píší o tom Lidové noviny a Právo. Firma Oleo Chemical údajně připravila stát na daních o necelé čtyři miliony korun. Policie v této kauze podezírá deset obviněných z praní špinavých peněz, krácení daně nebo porušení povinností při správě cizího majetku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Firma Oleo Chemical spojená s Ivo Rittigem

Firma Oleo Chemical spojená s Ivo Rittigem | Zdroj: ČTK

Policie zajistila čtyři smlouvy mezi Oleo Chemical a Cockeville Assets na poskytování poradenských služeb z let 2007 až 2010 společností.

Společnost Cockeville Assets měla dodávat informace a doporučení při výběrových řízeních a soutěžích na dodávky paliva. Podle spisu šlo ale o fiktivní poradenství, a peníze tak mohly být z Oleo Chemical vyvedeny k Rittigovi.

V roce 2009 Oleo Chemical proplatila Cockeville Assets fakturu na téměř 700 tisíc dolarů. Podobné to bylo i v roce 2010. V roce 2011 byla firma Oleo Chemical ve ztrátě, takže snižovat základ daně nepotřebovala. Přesto poradenské společnosti vyplatila 68 tisíc dolarů.

Oleo Chemical tak měla vyšší náklady, o ně si pak snížila základ daně. Stát tak údajně připravila o 3,7 milionu korun.

Poradenská společnost Cockeville Assets byla registrována v daňovém ráji. Peníze vyvedené z firmy Oleo Chemical už nedanila. Proto se desítka obviněných měla podle spisu dopustit krácení daně a také porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Ivo Rittig | Foto: ČTK

Rittig má u sebe pas, takže se může zdržovat i v Monaku, kde má trvalé bydliště. Knížectví sice není členem Evropské unie, má ale s Českem podepsanou úmluvu o vydání trestně stíhaných osob.

Jeho advokátka Katarína Kožiaková Oboňová navíc řekla, že lobbista se nebude vyhýbat spolupráce při vyšetřování a že kvůli tomu bude do Česka jezdit.

Na žádného z obviněných v kauze v neděli liberecký okresní soud ale vazbu neuvalil. Pražské vrchní státní zastupitelství ji původně navrhlo pro pět obviněných, jeden z návrhů státní zástupce stáhl.

Martin Karlík, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme