Firma rozesílá letáky vypadající jako faktura. Jeden přišel i Českému rozhlasu

Na první pohled vypadá jako faktura na 3013 korun, ve skutečnosti však jde o obchodní nabídku společnosti Český telefonní seznam. Firmu už loni pokutovala Česká obchodní inspekce za nekalé praktiky, přesto se její letáky opět objevují ve schránkách.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Reklama vypadající jako faktura, kterou někteří lidé na Vysočině objevili ve schránkách

Reklama vypadající jako faktura, kterou někteří lidé na Vysočině objevili ve schránkách | Foto: Kristina Lamperová

Jedna z faktur ČTS přišla i do sídla Českého rozhlasu v Jihlavě. Přijala ji ekonomka Petra Dáňová.

„Je to klasická faktura, kde tady mají kontakt, adresu, platební údaje a až dole na faktuře na zadní straně je drobnými písmeny napsáno, že faktura slouží jako návrh,“ popsala ekonomka.

Společnost na stejnojmenném webu zveřejňuje kontakty na stovky firem, které zaplatily. Ne všechny jsou však na seznamu dobrovolně – Česká obchodní inspekce (ČOI) eviduje za poslední měsíc na Český telefonní seznam desítky stížností.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nových případech rozesílání reklam, které vypadají jako faktury, natáčela redaktorka Kristina Lamperová

„Jedná se ale fakticky o podnikatelské stížnosti. Česká obchodní inspekce ze zákona upravuje vztah mezi spotřebitelem, tedy fyzickou osobou, nepodnikatelem, a podnikatelem nebo podnikající právnickou osobou. Tím pádem jen několik málo jednotek se týká spotřebitelů,“ říká mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Loni, na základě podobných podnětů, udělila ČOI firmě pokutu 100 tisíc korun za nekalé praktiky. Nic se však, zdá se, nezměnilo.

Podle Fröhlicha by nyní mohla být pokuta pro firmu mnohem vyšší: „Pokud se prokáže, že dál dělají nekalou obchodní praktiku. ČOI v poslední době obdržela dvě stížnosti od spotřebitelů. Inspektorát v Českých Budějovicích tyto stížnosti řeší.“

Za nekalou obchodní praktiku hrozí společnosti ze zákona pokuta až do výše pěti milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Firma Český telefonní seznam znovu rozesílá letáky, které vypadají jako faktura. Mluvil o tom mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich

Firma oficiálně sídlí v Třebíči v ulici Pod Hrádkem. Malý žlutý dům má na okně vyvěšený seznam firem, které tam mají sídlo, a Český telefonní seznam, s. r. o., figuruje hned na prvním místě. Dům je však očividně prázdný, chybí na něm zvonek, a ani na klepání nikdo nereagoval.

S majiteli firmy se Českému rozhlasu nepodařilo spojit. Podle obchodního rejstříku ji vlastní dva Maďaři žijící v Budapešti. Na faktuře Českého telefonního seznamu je uvedeno číslo zákaznické linky, žádný operátor se však volajícímu neozve.

Pronajímatel prostor, kde Český telefonní seznam sídlí, říká, že podnikání firmy příliš nezkoumá.

„Nejsem tu od toho, abych posuzoval morálně, jak kdo podniká. Já prostě pronajmu nebo spíš poskytnu sídlo za peníze a tím je to vyřešené,“ komentuje podnikání firmy právník Robert Scigiel, jehož společnost Českému telefonnímu seznamu virtuální kancelář v Třebíči pronajímá. „Ale rozhodně se nezúčastníme podnikání této společnosti, to ne,“ dodává Scigiel.

Těm spotřebitelům, kteří již firmě zaplatili, doporučuje Fröhlich obrátit se na Českou obchodní inspekci. Podnikatelům, kteří se ocitli ve stejné situaci, doporučuje podat například hromadnou žalobu. Šance na to, že peníze dostanou zpět, je podle něj poměrně vysoká.

ČRo, kov, Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme