František Krejčí končí ve vedení Národního parku Šumava

Ředitel Národního parku Šumava končí. František Krejčí po dohodě s vedením ministerstva životního prostředí dal výpověď, ministr Drobil jeho rezignaci přijal. Na uvolněný post vypíše výběrové řízení tak, aby se nový ředitel ujal vedení parku od začátku nového roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Modravské slatě

Modravské slatě | Foto: Správa NP a CHKO Šumava

Podle ministerstva i odcházejícího ředitele souvisí rezignace s jednáním resortu o nové koncepci národního parku. František Krejčí prý nechce být překážkou prosazování dohody mezi regionem a ministerstvem.

Jak připustil ve vysílání Radiožurnálu, spory o koncepci ochrany přírody na území národního parku neměl s ministrem, ale spíš s představiteli šumavských obcí a místními podnikateli, kteří se brání rozšiřování bezzásahových zón.

Přehrát

00:00 / 00:00

František Krejčí a Petr Martan v Ozvěnách dne Radiožurnálu

„Čtvrtým rokem prosazuji největší bezzásahové území nejenom v České republice, ale i ve střední Evropě, a to je tvrdá práce. A jsem přesvědčen, že se to nedá snadno projednat nebo dosáhnout shody během tří, čtyř nebo pěti let,“ uvedl Krejčí v Ozvěnách dne.

Na post ředitele Národního parku Šumava Krejčí nastoupil na jaře roku 2007, v době, kdy byl ministrem životního prostředí Martin Bursík, zastánce bezzásahové koncepce hospodaření v nejpřísněji střežených zónách národního parku.

Do té doby byl František Krejčí šéfem Státního fondu životního prostředí. V národním parku také působil jako náměstek. Reakce na jeho odchod jsou různé: obce jeho rezignaci převážně vítají, ekologové mají za to, že k ní byl donucen.

To si myslí třeba Hnutí Duha, které dává odchod Krejčího do souvislosti i s tlakem těžařské lobby. Podle experta na lesy z hnutí Duha Jaromíra Bláhy byl překážkou pro velké lesní společnosti, které chtěly na Šumavě těžit. Nejmenovaný zdroj blízký odcházejícímu řediteli Radiožurnálu řekl, že tlak na odstoupení byl velmi silný a Krejčí několik dnů odolával.

Podle hejtmana vázla komunikace

Překvapený nejnovějším vývojem není jihočeský hejtman Jiří Zimola, kterému vadil především přístup dosavadního vedení správy parku k obcím i krajům:

„Vázla jakákoliv komunikace s obcemi, vázla komunikace s kraji. Já jsem si na to stěžoval u ministra Drobila, a myslím si, že tohle je logický důsledek té nekomunikace. Kdyby pan ředitel Krejčí více komunikoval, než o tom hovořil, mohli jsme dneska být podstatně jinde a možná jsme nemuseli se chodit dívat na šumavskou zkázu,“ řekl Radiožurnálu Zimola.

František Krejčí | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

O Krejčího odchod z vedení šumavského parku dlouho usilovalo například i sdružení Zachraňme Šumavu, jak potvrdil jeho zástupce Petr Martan.

„Rádi bychom slyšeli, že pan exředitel lituje svých činů a zejména svého pokyrillového podílu ve zničených lesích Šumavy. Po tom orkánu Kyrill se mělo konat jinak, a pokud by se konalo jinak, tak dneska - řekněme hodně zjednodušeně - mohlo být milion stromů zelených, místo toho jsou suché nebo napůl suché.“

Šest ředitelů za 20 let

Ředitel Národního parku Šumava je jeden z nejrizikovějších postů ve státní ochraně přírody. Na tom se shodují všichni odborníci, které Radiožurnál oslovil. Setrvání ve funkci šéfa parku je podle nich silně závislé na vůli politiků a lobbystických skupin.

Radiožurnál získal odpovědi od expertů, kteří pracují na různých místech ve státní ochraně přírody, avšak chtějí zůstat v anonymitě. Často však zmiňují srovnání s Bavorským národním parkem, kde se během čtyřiceti let vystřídali dva ředitelé. Ten druhý půjde letos v zimě do důchodu.

Oproti tomu Národní park Šumava má teprve dvacáté narozeniny a František Krejčí byl šestým ředitelem.

Lucie Husárová 1, Ľubomír Smatana, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme