Fulbrightova komise slaví 25 let. Do USA vyslala na studijní stáže stovky Čechů

Už 25 let můžou čeští studenti, učitelé a vědci vyjíždět na studijní stáže do Spojených států přes stipendia Fulbrightovy komise. Za tu dobu věnovala americká vláda na výměnné vzdělávací programy 20 milionů dolarů. Česká republika pak o sedm milionů méně. Podle výkonné ředitelky Fulbrightovy komise, Hany Ripkové, se ale financování pomalu mění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti Harvardovy univerzity

Studenti Harvardovy univerzity | Foto: Miroslav Konvalina

„Z počátku větší část našeho rozpočtu platila americká vláda, v posledních letech se to pomalu začíná převracet a do budoucna předpokládáme, že větší část bude platit česká vláda,“ říká Ripková.

Za čtvrt století se podle ní změnil i zájem stipendistů o vzdělávací obory:

„Na počátku převažovaly sociální a humanitní vědy. V poslední době, protože hlavním kritériem našeho výběru je kvalita programu, poměrně často vyhrávají lidé z technického oboru, jako jsou technické a přírodní vědy.“

Přes výměnné programy Fulbrightovy komise vyjelo do Spojených států za 25 let 900 studentů a vědců. Naopak do Česka přes organizaci přicestovalo na 700 amerických stipendistů a přednášejících.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme