GIBS prověřuje postup policistů při sobotních pražských demonstracích

Generální inspekce bezpečnostních sborů prošetří postup policie při sobotních demonstracích v Praze. Zabývá se tím i policejní prezidium. Objevily se také informace o provokatérech z řad policistů, které zatím nikdo nepotvrdil ani nevyvrátil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace proti islámu na Loretánském náměstí

Demonstrace proti islámu na Loretánském náměstí | Foto: Filip Jandourek

Inspekce sobotní postup policistů prověřuje ode dneška.

„K sobotním protestům jsme obdrželi podnět, kterým se samozřejmě budeme naprosto standardně zabývat. Ale teď, v tuto chvíli, je tato událost čerstvá,“ potvrdila mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policisté vykonávali službu tak, jak měli, řekl předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek

Šéf policejního sboru Tomáš Tuhý vyzdvihl, že jeho podřízení sobotní události zvládli, o možném selhání jednotlivců nechtěl spekulovat.

„Policie pořizovala i v průběhu shromáždění záznam a samozřejmě, tak, jak to bývá obvyklé, budeme všechny tyto události přehodnocovat, vyhodnocovat.“

Do dvou týdnů chce znát výsledky ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Na kontrolách se bude podílet i audit ministerstva.

„Považuji to za solidní přístup, pokud jsou indicie k tomu, že mělo dojít k nějakému excesu,“ uvedl předseda Nezávislého odborového svazu Policie České republiky Milan Štěpánek.

Český rozhlas žádá policii o vyšetření incidentu při protiislámské akci

Číst článek

„Policie má své kontrolní orgány. Pokud vím, tak těmito událostmi ze zabývá odbor vnitřní kontroly na úrovni pražského ředitelství a odbor vnitřního auditu Policejního prezidia.“

„Co se týká události, která se měla odehrát v souvislosti s přenosovým vozem Radiožurnálu, tak předpokládám, že budou standardně prováděny úkony trestního řízení, nebo výslechy ještě před zahájením trestního řízení,“ poznamenal Štěpánek.

V souvislosti se sobotními protesty se objevily informace o údajné provokaci ze strany policie při incidentu mezi příznivci a odpůrci migrace na rohu Thunovské a Zámecké ulice. Předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek však něco takového vyvrací.

Podle něho byl průvod v Thunovské ulici doprovázen policisty v civilu. „Tedy operativními příslušníky kriminální policie. Je to normální u všech akcí v Praze i jiných městech. Takže to nebyli žádní agenti.“

„Dále tam byli policisté pořádkové policie ve stejnokrojích s běžným vybavením, nikoliv tedy tzv. těžkooděnci,“ uvedl Štěpánek.

„Žádný objekt ministerstva vnitra nebyl využíván k tomu, aby tam byli nějací agenti. Naopak mě velmi mrzí, že příslušníci policie, kriminální služby, jsou takto zveřejňováni a probíráni v sociálních médiích,“ dodal předseda Nezávislého odborového svazu Policie České republiky Milan Štěpánek.

mkp, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme