Hašek podpořil požadavky řidičů autobusů. Stávková pohotovost trvá už víc než týden

Předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD podpořil po jednání s odboráři požadavky protestujících řidičů linkových autobusů. Stávkovou pohotovost vyhlásili dopravní odboráři minulé pondělí. Nelíbí se jim nízké mzdy a špatné pracovní podmínky řidičů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Hašek, Tripartita

Michal Hašek, Tripartita | Foto: Filip Jandourek

Předseda Asociace krajů a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek z ČSSD po dnešním jednání oznámil, že se chce ještě tento týden setkat s premiérem a ostatními hejtmany.

„V krajích si dlouhodobě zakládáme na sociálním dialogu a sociálním smíru, a byť naším smluvním partnerem jsou dopravci, nikoli samotné odbory, tak vnímáme jako oprávněný požadavek odborů na to, že řidiči ve veřejné dopravě mají být lépe odměňováni,“ řekl Hašek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hašek podpořil požadavky řidičů autobusů. Stávková pohotovost trvá už víc než týden. Podrobnosti zjišťovala Jana Čermáková

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly by mohl pomoct situaci vyřešit i nový zákon o veřejných zakázkách, který už vláda poslala do sněmovny.

„Může dát zmocnění vládě k tomu, aby tuto specifickou veřejnou službu zahrnula také do možnosti, aby vláda mohla přijmout vyhlášku, která by mohla stanovit, jaké jsou podmínky pro zaměstnance ve veřejné dopravě. To je náš cíl, aby to bylo možno pokrýt celorepublikově,“ vysvětlil Středula.

Vzniknout by také měla krizová pracovní skupina, ve které mají být zástupci krajů, odborů, ministerstva pro místní rozvoj a resortu práce a sociálních věcí.

Sobotka svolal na středu zvláštní schůzku

Stávková pohotovost, kterou minulé pondělí vyhlásil Odborový svaz dopravy, nadále trvá. Podle předsedy tohoto svazu Luboše Pomajbíka dávají sice odbory přednost dohodě, stát se prý ale může cokoliv.

„Rozhodně nechceme držet stávkovou pohotovost půl roku. Dáváme jednoznačně přednost jednání a dohodě před nějakými protestními akcemi. Na druhou stranu ve hře jsou po dobu jednání všechny možné formy protestu,“ upozornil Pomajbík.

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka také kvůli tomu svolal na středu zvláštní schůzku. Zúčastnit by se jí měli předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Hašek, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Středula, předseda Odborového svazu dopravy Pomajbík, zástupce ministerstva pro místní rozvoj a antimonopolního úřadu.

Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

„Budeme debatovat o variantách, jaký postup můžeme do budoucna zvolit, pokud jde o možnost zohlednění nárůstu platů řidičů ve veřejných soutěžích, které budou kraje pořádat, pokud jde o provozování autobusové dopravy v nadcházejícím období," upřesnil Sobotka. Požadavkům odborářů na zvýšení platů prý rozumí.

Odboráři požadují, aby přímo v zadání zakázek na veřejnou autobusovou dopravu byla zakotvená nejnižší mzda řidičů, a to 100 korun na hodinu. Teď berou za hodinu v průměru 72 až 82 korun.

Pomajbík už ale dříve upozornil, že problém se netýká jen řidičů autobusů, ale i řidičů nákladní dopravy. Mzdová situace je podle něj neudržitelná.

Jana Čermáková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme