Hejtman Rozbořil by měl podle ministra Chovance odkrýt detaily své kauzy

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil z ČSSD by měl podle svého stranického kolegy, ministra vnitra Milana Chovance zveřejnit detailnější informace ke svému obvinění. Mohl by tak teď případně očistit své jméno, pokud se cítí nevinen, uvedl Chovanec v diskusním pořadu televize Prima.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr vnitra Milan Chovanec

Ministr vnitra Milan Chovanec | Foto: Filip Jandourek

Chovanec doufá, že se Rozbořil dohodne se státními zástupci, aby mohl podrobnosti poodhalit. Podle ministra tento krok hejtman udělat může.

„Mám z dnešního rána informaci o tom, že to lze, že můžete takzvaně sám sebe ukrátit na procesních právech, protože trestní řízení je primárně řízením neveřejným. Pokud se pan hejtman Rozbořil cítí nevinen, a já to to nevylučuji, předpokládám, že ten pocit má, tak jediná šance, jak dát veřejnosti i členům strany více informací, je jít touto cestou,“ řekl Chovanec.

Jiří Rozbořil pro Radiožurnál uvedl, že se zveřejněním detailnějších informací nemá problém, chce se nicméně ještě poradit se svým advokátem a se státním zástupcem.

„Určitě to stojí za zvážení, protože i zastupitelé a někteří lidé by rádi slyšeli, co vlastně je za tím. Takže já se musím poradit s mým právním zástupcem, a pokud to bude možné, tak samozřejmě k tomuto kroku jsem nakloněn,“ sdělil Rozbořil.

Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD) | Foto: ČTK

Ministr vnitra si nedovede představit, že by po několika předchozích kauzách nyní státní zástupci obvinili politika, a neměli přitom „nabito". Vyšetřovatele vyzval, aby postupovali rychle a případ se do čtyř či šesti měsíců dostal před soud.

Olomoucká kauza se zřejmě týká ovlivňování některých trestních věcí a úniků informací ze spisů, což podle detektivů negativně dopadlo na vyšetření případů. Dotknout se to mohlo údajných machinací v extraligovém hokejovém klubu HC Olomouc, financování jednoho z regionálních akvaparků či výstavby jezdeckého areálu v Olomouci-Lazcích.

Chovanec také v televizi Prima oznámil, že se kvůli případu sejde příští týden premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD se šéfem Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivanem Bílkem.

„Je to nezávislý orgán a je zvláštní, že nebyl přizván. To znamená, že státní zastupitelství nepřizvalo generální inspekci jako součást vyšetřovatelů, minimálně směrem k policistům," podotkl ministr.

Policie hejtmana obvinila z podplácení v takzvané olomoucké korupční kauze. Rozbořil obvinění popírá a podal proti němu stížnost. Předseda sociálních demokratů Sobotka již požadoval Rozbořilovu rezignaci, ani po několikahodinovém pátečním jednání s ním ale neuspěl. Hejtmana podpořil i krajský výbor strany.

Vedle Rozbořila čelí obvinění také náměstek ředitele olomoucké krajské policie Karel Kadlec, šéf tamní hospodářské kriminální policie Radek Petrůj a vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý, blízký přítel bývalého ministra vnitra Ivana Langra.

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme