Heslu 'Nelžu a nekradu' už nevěřím, zdůvodňuje odchod z ANO Zelienková

Poslankyně Kristýna Zelienková se na svém facebookovém profilu ostře pustila do hnutí ANO. Zároveň v prohlášení vysvětlila, proč jeho řady v pátek opustila. Podle šéfa hnutí Andreje Babiše se poslankyně s hnutím rozcházela především v otázce migrace. Zelienková tvrdě kritizuje nejen diskuzi uvnitř hnutí, ale i samotného Babiše a politiku hnutí na komunální úrovni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslankyně Kristýna Zelienková

Poslankyně Kristýna Zelienková | Foto: PSP ČR

Jedním z důvodu byla kauza Čapího hnízda šéfa hnutí a ministra financí Andreje Babiše. Zelienková jako jediná z hnutí ANO Babiše otevřeně kritizovala.

„Pan Babiš provedl řadu právních a účetních operací, aby se zmocnil peněz, určených pro malé a střední firmy. Připravil tak o ně podnikatele, kteří je opravdu potřebovali. Pokud chtěl p. Babiš zajistit své potomky, měl jistě už tehdy dostatek vlastních zdrojů,“ uvádí poslankyně na svém facebooku.

„Porušil svůj mravní politický kodex, neboť kázal vodu, ale pil víno. Jeho heslu 'Nelžu a nekradu' už nemohu věřit,“ dodala.

Nesmysly a ukřivděnost, reaguje Faltýnek na kritiku Zelienkové

Číst článek

Zelienkové vadil i způsob komunikace a vedení diskuze v rámci hnutí. Jak píše, měla občas obavu, zda se vedení nevzdaluje od svých idejí, svůj názor ale svobodně prezentovat nemohla.

„Diskusi postupně nahrazovalo okřikování, někdy i ponižování a urážky, aniž by proti tomu vedení klubu či vedení hnutí vystoupilo a navrhlo způsob, jakým se o problémech budeme bavit. Debaty nahradily direktivy,“ popisuje Zelienková s tím, že v takovém jednání vidí degradaci principů parlamentarismu.

Část vyjádření poslankyně Zelienkové k odchodu z ANO | Foto: Kristýna Zelienková

V třetím a posledním bodě prohlášení poslankyně kritizuje politiku hnutí v regionech. Konkrétně na Berounsku, kde jako komunální politička působila.

Zelienková dále uvádí, že loajalitu si hnutí vysvětluje jako bezvýhradnou poslušnost. Právě loajalitu Zelienkové Babiš kritizoval.

'Mandát nesložím'

„Pan Faltýnek (šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek - pozn. red.) mi opakovaně a dlouhodobě říkal: 'Bojujte Kristýno, musíme Hnutí očistit. Nevzdávejte to!'", píše v prohlášení Zelienková.

Proto, když ji Faltýnek vyzval k opuštění Berounska, aby se vyhnula návrhu na vyloučení, podle svých slov pochopila, že ji ANO ze svých řad vyhání. „A že na tom pracuje systematicky a dlouhodobě," píše poslankyně.

„Rozhodla jsem se tedy ANO vyhovět a odcházím,“ uzavírá poslankyně s tím, že v nejbližších dnech opustí i poslanecký klub ANO. Zdůraznila však, že složit poslanecký mandát nehodlá.

Petra Holinková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme