Hlídání silnic nebo kontrola demonstrací. I k tomu chce policie využít drony

Policisté v České republice se začínají učit s drony. Bezpilotní stroje chtějí používat třeba na hlídání přestupků na silnicích, pátrací akce nebo kontroly demonstrací. Pravidla pro jejich užívání v Česku ale zatím nejsou vyřešená, proto policie s nasazením musí počkat. K dispozici má v současnosti dohromady devět strojů. Informaci přinesla Mladá fronta Dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ladislav Bartuška z Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích předvedl svůj dron přímo na letišti

Ladislav Bartuška z Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích předvedl svůj dron přímo na letišti | Foto: Jitka Cibulová Vokatá

Hlavním využitím bezpilotních strojů by mohlo být hlídání českých silnic. Ze vzduchu by kontrolovaly riskantní předjíždění, nebo zda se řidiči neotáčejí v místech, kde to je zakázané, uvedl pro Mladou frontu Dnes Petr Voldán, policejní mluvčí Pardubického kraje, kde jeden dron už mají.

Drony mají policisté už také ve středních a jižních Čechách nebo na jižní Moravě. Dohromady jich česká policie pořídila devět. Prvních šest Policejní prezídium zakoupilo koncem loňského roku. Využití našly při hlídání hranic republiky v souvislosti s nelegální migrací.

Aby drony mohly vzlétnout v ostrém provozu, musí dostat povolení od úřadů. Ministerstvo už chystá legislativu, která by pravidla pro užívání bezpilotních strojů určovala, zároveň se ale čeká na normy, které určí Evropská unie.

Hlídkové lety nad Brdy

„Platná legislativa nyní neumožňuje vydat povolení k létání policejního bezpilotního prostředku, přesněji řečeno problematiku dronů neupravuje. V době přijetí zákona tato technika totiž nebyla k dispozici,“ řekla Mladé frontě Dnes mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

V některých krajích ale na změnu legislativy čekat nechtějí, proto žádají o výjimky. Tak je tomu třeba ve středních Čechách, kde chce policie využít dva drony na hlídky v Brdech.

„Nyní je chceme používat zejména v Brdech a získat praxi v létání. Školíme šest operátorů, kteří musí nalétat potřebné hodiny. Naše drony jsou poměrně velké, takže musíme zejména dodržet bezpečnost,“ popsal pro Mladou frontu Dnes šéf středočeských policistů Václav Kučera.

Podle něj se do budoucna nabízí mnoho možností, jak drony použít, a doprava je jednou z nich. Výhodou je, že dron může přenášet vše on-line, a proto policie nebude muset čekat na záznam.

Omezení provozu

Kvůli bezpečnosti zatím drony nemohou létat přímo nad lidmi. „Mohly by létat podél silnic nad polem. I tak na auta uvidí kamery,“ popsal alternativu policejní mluvčí Pardubického kraje Voldán.

Policie zároveň očekává, že se drony budou moct využít k monitorování požárů nebo na průzkum terénu. Jejich užívání by mělo být zároveň výhodnější než nasazení vrtulníků. Kdyby se drony dostaly v budoucnu i do měst, mohly by sloužit třeba k hlídání chatových osad.

Bezpilotní stroje ale mají taky svá omezení. Nemohou létat například za silného větru a data, která přenáší, musí být zašifrovaná, aby nemohla uniknout.

Drony využívá ke sledování dodržování dopravních předpisů řada evropských zemí. V některých zemích se v této souvislosti mluví o jejich možném zneužití z důvodu ochrany soukromí.

Dron - příklady možného využití | Foto: Český rozhlas

Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme