Hnutí ANO připomínky ke koaliční smlouvě nepředložilo, chce o nich diskutovat až v únoru

Hnutí ANO dnes mělo předložit své připomínky ke koaliční smlouvě – nakonec to ale neudělalo. O případných výhradách, například v oblastech daní nebo otevřenosti státních institucí, chce prý hnutí ještě diskutovat během února. Lidovci ani sociální demokraté žádné zásadní změny nechtějí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

„My jsme dnes na Úřad vlády poslali panu premiérovi stanoviska našich ministrů k hodnocení koaliční smlouvy ze strany KDU-ČSL a sociální demokracie, kde jsou konkrétní připomínky k diskusi,“ říká předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

ANO podle něj nevolá po změně koaliční smlouvy, chce ale její lepší plnění po „technické stránce.“ Co konkrétně tím myslí, však Faltýnek nevysvětlil.

„Nechceme nějakým zásadním způsobem měnit koaliční smlouvu. My jsme pouze řekli, že je tam spousta věcí, kde jsme se zavázali, že je budeme plnit, a část z nich jsme zatím nestihli,“ uvádí šéf klubu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Připomínky ke koaliční smlouvě, korupční kauzu ostravského zastupitele i dění ve sněmovně okomentoval šéf klubu ANO Jaroslav Faltýnek a komentátor ČRo Radko Kubičko

Po prvním roce vládnutí chce podle něj hnutí přesněji označit priority, které by měla koalice v letošním roce řešit.

„Týká se to protikorupčních zákonů. Jsou to zákony z dílny ministerstva financí a ministerstva spravedlnosti – což jsou naše resorty – ale i z dílny třeba ministerstva vnitra, konkrétně zákon o financování politických stran,“ vysvětluje Jaroslav Faltýnek.

Jak dnes oznámil předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš, o případných výhradách ke koaliční dohodě bude hnutí diskutovat ještě během února.

„V únoru můžeme samozřejmě diskutovat o odvodech státních pojištěnců do zdravotnictví, které stále ještě není transparentní, a samozřejmě se můžeme bavit o daních,“ zmínil ministr financí dvojici témat, k nimž má opakovaně výhrady.

Vadí mu například, že koaliční smlouva ponechává možnost zavést sektorovou daň pro část firem nebo to, že by se ve zdravotnictví zvyšovaly platby za státní pojištěnce, i když financování resortu není podle ANO stále transparentní.

Vladimír Kroc, ČTK, ČRo, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme