Hodnocení vlády i příprava na volby. Starosty a nezávislé čeká celostátní sněm

Praha dnes hostí celostátní sněm hnutí Starostové a nezávislí. Delegáti na něm chtějí zhodnotit práci Sobotkovy vlády nebo probrat strategii pro krajské volby v příštím roce. Jedním z témat bude také financování obcí a krajů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Republikový sněm hnutí Starostové a nezávislí, Petr Gazdík

Republikový sněm hnutí Starostové a nezávislí, Petr Gazdík | Foto: Filip Jandourek

„U nás se zejména v oblasti sociálních dávek, v oblasti školství, v oblasti veřejných služeb, rozhodují mnohé věci příliš daleko od občana. A důsledkem toho je obrovská byrokracie a bující korupce," popsal místopředseda hnutí Petr Gazdík jednu z oblastí, o které bude na dnešním sněmu řeč.

Hnutí Starostové a nezávislí považuje za svůj největší úspěch prosazení změny rozpočtového určení daní pro města a obce. S financováním krajů ale podle poslance Jana Farského už tak spokojení nejsou. Mělo by se podle nich změnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starostové a nezávislí se sjedou do Prahy na celostátní sněm. Jakým tématům se chtějí věnovat, zjišťovala Jana Čermáková

„Kraje, na kterých leží sociální oblast, zdravotnictví, ale třeba i komunikace, zatím nemají dostatečné fondy. Vše se složitě přerozděluje přes ústředí a znemožňuje to dlouhodobé plánování a fungování. Protože pokud se hospodaří na základě dotačního systému, tak tam samozřejmě nikdy není možné plánovat dopředu,“ vysvětlil Farský.

Starostové a nezávislí mají smlouvu o spolupráci s TOP 09 platnou ještě pro příští sněmovní volby. Případné prodloužení spolupráce v programu sněmu není.

Delegáty ale čeká volba do předsednictva. Novou členkou by se měla stát pražská radní Jana Plamínková.

Hnutí Starostové a nezávislí vzniklo před 11 lety jako Nezávislí starostové pro kraj. Současný název má od roku 2009. Hnutí má zástupce v Poslanecké sněmovně i Senátu a jednoho také v Evropském parlamentu.

V současné době jsou Starostové a nezávislí bez šéfa. Martin Půta funkci předsedy loni pozastavil kvůli obvinění z korupce až do vyřešení případu. Hnutí nyní vede jeho místopředseda Petr Gazdík.

Jana Čermáková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme