Horníci se bojí o práci. Před Úřadem vlády naléhali na prolomení těžebních limitů

Před Úřadem vlády, kde dnes ministři jednají s odboráři a zaměstnavateli na takzvané tripartitě, demonstrovali horníci. Přibližně stovka havířů přišla podpořit požadavek odborů na prolomení těžebních limitů v severních Čechách. Shromáždění se obešlo bez komplikací, provázely ho ale emoce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Základním cílem OKD je bezpečnost horníků v dole.

Základním cílem OKD je bezpečnost horníků v dole. | Foto: Radek Luksa

Horníci se vybavili transparenty, například s nápisem Uhlí – perspektiva republiky nebo Vy své fleky máte, nám je berete. Bojí se hlavně toho, že v regionu s vysokou nezaměstnaností ubudou stovky pracovních míst.

„Přijdeme o práci. Živíme rodinu. Budeme na podpoře, tím pádem budeme rozpočet stát víc – jako sociální dávky – a nebudeme odvádět daně. To si každý jednoduše spočítá, že to je hrozný mínus. Já mám i hornické vzdělání, takže dělám jen v tomto oboru. U nás jiného není než hornictví. Takže rekvalifikovat se může nějaká mizivá část možná, ale většina ne,“ vysvětlil jeden z demonstrujících, horník Martin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Horníci žádali před Úřadem vlády prolomení těžebních limitů v severních Čechách

Horníci požadují, aby se limity prolomily nejen v dole Bílina, ale také v lomu Československé armády.

„To znamená pro nás pro horníky práci, pro stát to znamená přístup ke strategickým zásobám uhlí, a když se bavíme o Jiřetínských, tak ti můžou mít obec v trojnásobně vyšší hodnotě,“ upozornil místopředseda Hornického svazu Jaromír Franta.

S protestujícími havíři promluvil při příchodu na Úřad vlády také ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD. Vláda podle něj dělá pro horníky maximum. Rozhodnutí o dole ČSA chce ale odložit na rok 2020, protože čeká, jestli se naplní plány na rozvoj jaderné energetiky.

„V roce 2020 by se k dolu ČSA vláda měla vrátit a důl Bílina by měl být prolomen okamžitě, to znamená někdy na podzim tohoto roku, protože to uhlí je zapotřebí pro české teplárny,“ přiblížil ministr.

Na závěr zhruba půlhodinového shromáždění naházeli horníci před Úřad vlády smetáčky a lopatky s doporučením, aby ministři nezametli problém pod koberec.

Za prolomení limitů se staví především odbory. Proti jsou obyvatelé Horního Jiřetína, jejichž domovy by za určitých variant musely těžbě ustoupit, i blízká města, která se obávají, že přiblížení těžby by zhoršilo životní prostředí. Vláda jednotný postoj nemá.

Hranici těžby vytyčila vláda na počátku 90. let. Čtyři možné varianty, jak dál postupovat, představilo ministerstvo průmyslu letos v lednu. Limity by se buď nemusely měnit vůbec, jen částečně, nebo by se mohly prolomit zcela.

Horní Jiřetín | Foto: Khalil Baalbaki Tomáš Adamec Filip Jandourek Michal Jindra

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme