Hračka může poškodit zdraví, bylinný gel porušuje normy, varuje ministerstvo

Ministerstvo zdravotnictví varuje před hračkou Modrý jednorožec a také před riziky, které může způsobit bylinný gel Čertův dráp. Hračka obsahuje nebezpečné ftaláty, u gelu zase chybí informace důležité při léčbě případných zdravotních potíží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo zdravotnictví varuje před hračkou Modrý jednorožec a kosmetickým výrobkem s označením Harpago Čertův dráp

Ministerstvo zdravotnictví varuje před hračkou Modrý jednorožec a kosmetickým výrobkem s označením Harpago Čertův dráp | Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Ačkoli je na obalu u hračky napsáno, že je výrobek z bezftalátového PVC, není to pravda. „Modrý jednorožec je nebezpečný svým obsahem di-ethylhexyl-ftalátu (DEHP), to je látka, která je velice nebezpečná pro reprodukční orgány,“ říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Látka mnohonásobně překračuje povolené množství. Do těla se může dostat přes kůži, ale zejména když dítě hračku strká do úst. Více informací lze najít na webu ministerstva zde.

Dalším problematickým výrobkem, na nějž ministerstvo upozorňuje, je bylinný gel s označením Harpago Čertův dráp. Problém je to, že odpovědná osoba uvedená na obalu již neexistuje, což odporuje evropským normám.

„Před uvedením kosmetického přípravku na trh předkládá odpovědná osoba Evropské komisi informace o složení přípravku, které jsou dostupné toxikologickým střediskům s cílem umožnit rychlé a náležité lékařské ošetření v případě zdravotních obtíží,“ píše se ve zprávě na webu ministerstva zdravotnictví.

„Riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že v případě nastalých zdravotních potíží v souvislosti s aplikací kosmetického přípravku nemají toxikologická střediska možnost zjistit informace o složení přípravku a zvolit tak rychlé a náležité lékařské ošetření,“ uzavírá ministerstvo. Celé varování si lze přečíst zde.

Český rozhlas, kov, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme