Hrad i koalice o uzavřené dohodě mlčí. Na zveřejnění je prý brzy

Poslanci začali po šesté odpoledne debatovat o důvěře vládě. Ještě předtím se zástupci vládní koalice sešli u prezidenta Václava Klause, kde se dohodli, že vládu podpoří. Konkrétní obsah uzavřené dohody ale zveřejnit nechtějí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas obhajuje úsporná opatření v Poslanecké sněmovně.

Premiér Petr Nečas obhajuje úsporná opatření v Poslanecké sněmovně. | Foto: Tomáš Adamec

„Dohoda ovlivňuje jednotlivé strany. Je dobré, aby prozatím zůstala nezveřejněná,“ řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl a předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík v odpoledních Ozvěnách dne.

Zájmem koalice je podle Gazdíka vyřešit korupční kauzu na ministerstvu životního prostředí, kvůli které už jednak rezignoval ministr Pavel Drobil a zároveň ČSSD vyvolala ve sněmovně hlasování o nedůvěře vládě. „A také chceme zlepšit fungování koalice,“ poznamenal Gazdík.

Nic bližšího ale k dohodě prozradit nechtěl. Nic víc neprozradil ani tajemník prezidenta Ladislav Jakl. Koaliční K9 podle Klause na Hradě nalezla dohodu v několika oblastech. On sám se pak stal garantem této dohody.

Sobotka: Kabinet je nedůvěryhodný

„Strany vládní koalice uzavřely složitou dohodu a všechny musely z něčeho ustoupit,“ podotkl Jakl s tím, že prezident bude u této dohody fungovat jako svědek. V případě, že by některá ze stran měla pocit, že se dohoda nedodržuje, obrátí se podle Jakl právě na prezidenta.

Poslanecká sněmovna začala po šesté večer jednat o nedůvěře vládě. V úvodu schůze úřadující předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka řekl, že kabinet je nevěrohodný a devastuje státní správu. Premiér Petr Nečas pak ve svém projevu před poslanci připustil, že kauza údajné korupce poškodila vládu. Zdůraznil, že policie musí případ důsledně vyšetřit.

Možnost vyslovení nedůvěry vládě je zakotvena v ústavě. Podle ní musí návrh na vyslovení nedůvěry vládě projednat Poslanecká sněmovna, jen je-li podán písemně nejméně padesáti poslanci. K přijetí návrhu je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců.

Tu právě opozice nemá. Vzhledem k tomu, že všechny koaliční strany právě po dohodě uzavřené na Hradě, oznámily, že vládu podpoří, opozici se svrhnout vládu s největší pravděpodobností nepodaří.

Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme