Huml vypověděl smlouvu s Věcmi veřejnými. Kvůli Mašínům

Dopravní expert a poslanec za Věci veřejné Stanislav Huml vypověděl smlouvu s vlastní stranou. Nelíbí se mu postoj předsedy strany Radka Johna, který vyzdvihuje činy skupiny bratří Mašínů a účastnil se i pohřbu jednoho z jejích členů Milana Paumera.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stanislav Huml z Věcí veřejných

Stanislav Huml z Věcí veřejných | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Podle Humla by měli všichni skončit před soudem za vraždu, která stále není promlčená. Podpisem smlouvy s Věcmi veřejnými se ale před volbami zavázal, že nepřeběhne k jiné straně a bude hlasovat podle doporučení poslaneckého klubu, jinak zaplatí pokutu až 7 milionů korun.

I kdyby Huml nakonec pro vládu ruku nezvedl, má koalice stále ve sněmovně pohodlnou většinu 117-ti hlasů. Vedení Věcí veřejných s ním ale bude ještě jednat na schůzi poslaneckého klubu. Podle Humla smlouva poslance vydírá a je protiústavní.

„Ta smlouva se pokouší vyčíslit náklady na jednoho poslance, vůbec to nezohledňuje to, že někteří z nás byli vykroužkovaní a díky nám se strana dostala do parlamentu, navíc dostává strana za každého zvoleného poslance nemalý peníz,“ říká Huml.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stanislav Huml zdůvodňuje svou výpověď.mp3

Huml smlouvu vypověděl kvůli postoji předsedy Věcí veřejných Radka Johna, který vyzdvihuje činy skupiny bratří Mašínů a účastnil se pohřbu Milana Paumera.

Huml je považuje za vrahy a měli by podle něho stanout před soudem. Případného postihu kvůli vypovězení smlouvy se neobává, protože ji považuje za protiústavní.

„Díky tomu nemůžu naplnit ústavu, a tedy slib k voličům, a proto jsem ji předem čestně vypověděl. V pátek jsem poslal dopis Radku Johnovi a všem poslancům Věcí veřejných a oznámil jsem, že tuto smlouvu jednostranně vypovídám,“ zdůvodňuje Huml.

John v České televizi zdůraznil, že smlouva měla sloužit především pro případ, kdy by měla ve sněmovně koalice těsnou většinu a neopakoval se tak problém s přeběhlíky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radek John hovoří o výpovědi Stanislava Humla.mp3

„On neodchází z klubu a já věřím, že si vyjasníme některé jiné názory na třetí odboj. Když je 118 hlasů nejde o drama,“ řekl Radek John.

Vedení Věcí veřejných se chce s Humlem sejít na zítřejším jednání poslaneckého klubu. I kdyby nakonec ze strany odešel nebo nepodpořil vládu, většinu koalice ve sněmovně by to neohrozilo. Z dvou set poslanců má 118 hlasů.

Stanislav Huml s činy bratří Mašínů a Milana Paumera nesouhlasí a považuje je za vrahy.

„Člověk, který byl svázaný,omámený, měl ruce svázané za zády, byl v podstatě podříznutý jako králík. Ten trestný čin je nepromlčený, a tedy stíhatelný i dnes. Problém je v tom, že představitelé naší státní moci to schvalují, někteří dokonce odměňují,“ uvádí Huml.

Tomáš Medek, Jakub Šídlo, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme