Hygienici se opět chystají na kontroly letních táborů

I letos budou o prázdninách hygienici kontrolovat dětské tábory. Zaměří se hlavně na hygienické podmínky v kuchyních, sprchách a na toaletách, a jestli mají děti celodenní přístup k pitné vodě. Na dětské tábory každý rok odjíždí přes 150 tisíc dětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dětský tábor na Divokém západě

Dětský tábor na Divokém západě | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

„Ještě tu chybí matrace a hřebík na baterku,“ ukazoval malý Martin podsadový stan v dětském táboře u Litomyšle, kam se ještě v červnu přijel podívat na samotné stavění.

Za měsíc tam stráví 14 dní se svými kamarády. Letní tábor v přírodě ale musí dodržovat základní hygienické podmínky. A úřady to každý rok kontrolují.

„Kontrolujeme zabezpečení akce pitnou vodou, hygienické zázemí, podmínky pro ubytování dětí,“ vysvětluje Veronika Krejčí z Krajské hygienické stanice v Hradci Králové.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hygienici budou opět kontrolovat podmínky na letních táborech pro děti. Natáčela o tom Iveta Záleská

Hygienikům se letos nahlásilo více než 1500 pořadatelů, uvedl dnes hlavní hygienik České republiky Vladimír Valenta:

„Dostaneme se téměř na všechna místa, kde se tábory konají. Můžu říct, s ohledem na množství sankcí a zjišťovaných závad, že je tu tendence zlepšování. Svědčí o tom i množství epidemií, které se vyskytnou v průběhu letní dětské rekreace v těchto zařízeních.“

Loni hygienici dali organizátorům dětských táborů 53 pokut za celkem 39 tisíc korun. Pokuty ale nejsou likvidační - buď jsou blokové, nebo následuje sankční řízení v řádech čtyři až pět tisíc.

„Závady se dají většinou odstranit na místě. K sankcím tak přistupujeme naprosto minimálně a věc řešíme domluvou,“ uvádí Krejčí.

Nejčastěji táborníci špatně skladují potraviny. Hygienici vloni našli i jídlo s prošlou lhůtou spotřeby. Také řešili plesnivé celty, špatné sprchy a nedostatečné zásobení pitnou vodou.

Organizátoři táborů pak měli v nepořádku i zdravotní dokumentaci nebo jim chyběli kvalifikovaní zdravotníci. Přitom v létě roste počet dětských úrazů až o 25 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dětských úrazech v období prázdnin mluvil Ladislav Plánek, přednosta Kliniky dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie FN Brno

„Dominují úrazy způsobené pády, zástavou dechu nebo udušením, utonutí a velký podíl hrají dopravní nehody,“ říká ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Podle Ladislava Plánka, přednosty Kliniky dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie Fakultní nemocnice Brno, je to dáno tím, že o prázdninách tráví děti více času venku a věnují se nejrůznějším aktivitám.

V loňském roce dokonce počet úrazů u dětí mírně stoupl. „Určitě je to i tím, že rodiče jsou stále opatrnější na své děti a přicházejí více k lékařům. Úrazy jsou tedy více zachytávány. Může to být samozřejmě spojeno i s tím, že zejména věková skupina adolescentů a starších školních dětí se stále více věnuje nebezpečným zábavám, které generují těžší úrazy,“ dodává Plánek.

Letos na letní tábory odjede téměř 160 tisíc dětí. Podle dat ministerstva zdravotnictví je to o 30 tisíc méně než v roce 2014.

ČRo, Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme