Incidenty během voleb. Kradly se vlajky, člen komise měl tričko s rudou hvězdou

Volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu provázely drobné incidenty. Člen jedné volební komise v Brně, kterého nominovali komunisté, si v pátek oblékl tričko s rudou hvězdou, srpem a kladivem. Následující den vyměnil komunistické symboly za tričko s Freddiem Mercurym. Na několika místech republiky pak úředníci museli řešit krádež české vlajky, která jako státní symbol volby doprovází. První i druhý den hlasování se ale jinak obešel do uzavření volebních místností bez problémů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká vlajka v Afghánistánu (ilustrační foto)

Česká vlajka v Afghánistánu (ilustrační foto) | Foto: kpt. Milan Kozelka, Generální štáb Armády ČR

Člen komise v brněnské základní škole ve Staré ulici D. Pazdera si v pátek k volbám oblékl tričko s rudou hvězdou, srpem a kladivem. Muž se podle tajemníka městské části Brno-střed Petra Štiky navíc odmítl převléknout, přestože dostal jiný kus oblečení. Štika to považuje za porušení zákona.

ONLINE: Česko volí druhý den senátory a krajské zastupitele. Hlasování provází nízká účast

Číst článek

Pazdera už v sobotu na sobě komunistické symboly neměl, oblékl si tričko s britským zpěvákem skupiny Queen Freddiem Mercurym. „Nejsem malé děcko, abych si něco dokazoval a to tričko si znovu bral. Tohle beru trochu jako symbol vítězství," řekl Českému rozhlasu Pazdera. Případ možná bude mít dohru u přestupkové komise.

Podle zákona o parlamentních volbách je ve volební místnosti a jejím bezprostředním okolí zakázána ve dnech hlasování volební agitace pro politické strany, politická hnutí, koalice a kandidáty. Sankci zákon nestanoví, trestní zákoník ale počítá se sankcemi za maření přípravy a průběhu voleb.

Pazdera už v sobotu na sobě komunistické symboly neměl, oblékl si tričko s britským zpěvákem skupiny Queen Freddiem Mercurym | Foto: Tomáš Kremr

Policie v Královéhradeckém kraji v souvislosti s volbami evidovala dva incidenty. Ve Všestarech policisté prověřovali oznámení na agitaci prostřednictvím polepené dodávky, která byla v pátek večer zaparkovaná před volební místností ve Všestarech. Případ policisté prošetřují jako možné porušení volebního zákona.

V pátek večer pak někdo ukradl českou vlajku ze stojanu před volební místností na Velkém náměstí. „Vlajku odnesl i s tyčí. Případ vyšetřujeme zatím jako přestupek," řekla mluvčí hradecké krajské policie Hana Klečalová.

Dalším místem, kde úředníci řešili krádež vlajky, byl Český Těšín na Karvinsku. Někdo ji ukradl z budovy volební místnosti v Havlíčkově ulici, komise vlajku hned nahradila. Také jihlavský magistrát musel v sobotu zajistit novou vlajku pro budovu volebního okrsku v jihlavské místní části Pístov, protože tu původní někdo vzal.

Volební místnosti v Ústeckém kraji namátkově kontrolovali policisté a magistrátní úředníci. Žádné kupčení s hlasy, které je v posledních letech na severu Čech téměř obvyklé v komunálních volbách, zatím ale nemají nahlášeno.V Chomutově museli vyměnit jednoho člena komise. Policisté mu totiž naměřili víc než jednu promile alkoholu v krvi.

V Karlovarském kraji pak dohlížely na průběh voleb dvě kontrolní skupiny. Žádné incidenty nezaznamenaly. První i druhý den hlasování tak byl do uzavření volebních místností vesměs bez incidentů.

Jeden z posledních problémů zřejmě řešili komisaři v královéhradecké Základní škole Mandysova. Těsně před koncem hlasování vběhl do jedné z tamních volebních místností pes. Lehl si na místo předsedy komise a nechtěl odejít. Odvedla ho městská policie krátce před 14. hodinou.

Konec voleb na ZŠ Mandysova v Hradci Králové. Do jedné volebních místností přisel pes. Lehl si na místo předsedy komise a nechtěl odejit. Odvedla ho městská policie těsně před 14. hodinou. | Foto: Ondřej Vaňura

Ivana Bernáthová, Anna Jadrná, Tomáš Kremr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme