Individuální očkování dětí v zákoně nebude, sněmovna je proti

Poslanecká sněmovna odmítla zavedení individuálních očkovacích plánů pro děti. Poslanci do novely zákona o ochraně veřejného zdraví ale nevložili ani sporný návrh zdravotnického výboru, který by podle některých právních výkladů umožnil očkování dětí i bez souhlasu rodičů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování. Ilustrační foto

Očkování. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Původně měl paragraf umožnit poskytnutí zdravotní péče bez souhlasu v případě rizika šíření infekčních nemocí, například při epidemiích. Na možnost zneužití upozornila Liga lidských práv.

Poslanec Vít Kaňkovský z KDU-ČSL potvrdil sporný výklad návrhu, a proto paragraf navrhl vyškrtnout.

„My jsme tento pozměňovací návrh schválili ve výboru pro zdravotnictví. Ale poté jsme si nechali udělat poměrně široké právní rozbory, které ukázaly na víceznačnost tohoto ustanovení. A bohužel ten nejpravděpodobnější výklad i podle parlamentního institutu byl takový, že by za určitých okolností bylo možné očkovat proti vůli rodičů. A to je, jak se ukázalo, pro většinu sněmovny nepřijatelné,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsedkyně sdružení Rozálio Martina Suchánková a předseda sněmovního zdravotnického výboru za hnutí ANO Rostislav Vyzula ve vysílání Radiožurnálu

Většinu návrhů, které chtěly povinné očkování dětí zmírnit, ale poslanci zamítli. Novela zákona o ochraně veřejného zdraví nedovolí rodičům ani výběr alternativní očkovací vakcíny.

Předsedkyně sdružení Rozálio Martina Suchánková s výsledkem spokojená není. Rodiče podle ní stále nejsou přijímáni jako rovnocenní partneři.

„Lékaři jsou ze zákona povinni očkovat a raději často přehlíží onemocnění dětí a nejsou ochotni přistupovat na individuální plány. Pak nastupuje role rodiče, který chce nastavit očkovací plán, vybrat jinou vakcínu.“

S tím, že by neexistoval individuální přístup, nesouhlasí předseda sněmovního zdravotnického výboru za hnutí ANO Rostislav Vyzula. Připomněl, že očkovací systém je u nás úspěšný a úmrtnost dětí do pěti let je jedna z nejnižších na světě.

Snížení sankcí

Poslanci ale souhlasili s nižšími sankcemi za prohřešky kolem očkování. Ty budou v rozsahu 100 tisíc až jeden milion korun. Původní návrh počítal s hranicí až tři miliony.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD je s výsledkem hlasování spokojený. „Základní principy, na kterých zákon stojí, se podařilo zachovat a podařilo se obrousit hrany, co se týče výše sankcí. Nicméně nějaká výše tam zůstala. Není likvidační, ale bude sloužit k tomu, aby zákon byl dodržován a byl vymahatelný,“ poznamenal.

Podle poslankyně TOP 09 Niny Novákové, která individuální očkovací kalendář marně prosazovala, norma sice snížila výši pokuty za prohřešky, které souvisejí s očkováním, přibylo ale samotných sankcí.

„Jasně bylo řečeno, že děti, které nepřinesou potvrzení o tom, že jsou očkovány, nesmějí tam a tam. A tento výčet se rozšířil. To, že se mírně snížily nějaké pokuty, na celé věci nic nemění.“

Nově nesmí pod sankcí neočkované děti například do firemních školek, bez očkování je nesmí hlídat ani placená chůva.

Předloha, která upravuje například i ochranu před hlukem, teď míří do Senátu.

ČRo, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme