Inspekce kontrolovala kantýny v nemocnicích a na vysokých školách, 91 jich porušilo zákon

Česká obchodní inspekce (ČOI) zkontrolovala 221 stravovacích a občerstvovacích provozoven na vysokých školách a v nemocnicích po celé republice. Téměř polovina z nich porušila zákon.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká obchodní inspekce

Česká obchodní inspekce | Foto: Martin Svozílek

Kontroly proběhly v druhém čtvrtletí roku 2016 a zaměřeny byly především na prodej potravin, drogerie a tabákových výrobků. Zákon porušilo 91 provozoven, což je 41,2 procent z celkového počtu kontrol.

Nejčastěji prodávající porušili povinnost seznámit spotřebitele s cenou nabízených výrobků nebo poskytovaných služeb. Takových případů bylo 56, tedy více než polovina. „Cenu vám řeknou sice na dotaz, ale to samozřejmě není v pořádku,“ řekl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

V 18 případech došlo k porušení poctivosti prodeje a poskytování služeb. Obchodník tedy naúčtoval zákazníkovi větší částku, než jakou měl platit podle deklarovaných cen.

Ve 14 případech nevydal prodejce kupujícímu na jeho žádost vyplněný doklad o zakoupení výrobků. Nejméně prohřešků zaznamenala inspekce v Plzeňském a Karlovarském kraji, nejvíce pak v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Inspektoři udělili celkem 75 pokut v celkové výši 104 tisíc korun. Rovněž také vydali zákaz prodeje 78 kusů výrobků různých druhů (například hrnkové květiny, aviváž a textil).

Vzhledem k vysokému počtu zjištěných porušení zákona v kantýnách, bude ČOI zvažovat zvýšení počtu kontrol v nich.

Linda Nguyenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme