Inspektoři v Karlových Varech zadrželi šperky za miliony. Neměly puncovní značku

V šesti prodejnách v Karlových Varech zadržel Puncovní úřad šperky za více než 50 milionů korun, které nebyly označené puncovní značkou. Výrobky ze stříbra, zlata a platiny ale podle zákona označené být musí. Zboží teď budou zkoumat odborníci z Puncovního úřadu. Na případ upozornil deník MF Dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prsten, šperk (ilustrační foto)

Prsten, šperk (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Puncovní značka je osvědčení, že daný šperk ověřil odborník a ten tak potvrzuje, že je náušnice, prstýnek nebo náhrdelník opravdu z drahého kovu, a ne ze slitiny. Je to záruka pro kupujícího, že ho prodejce nešidí. To však není jediný důvod.

„Na drahé kovy jako zlato a stříbro spíše nejsou alergie. Na ty obecné kovy, bižuterii ano. I ti lidé si chtějí koupit zlato a stříbro, protože vědí, co jim neubližuje,“ říká ředitel odboru puncovní inspekce Josef Šťastný.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Karlových Varech zadržel Puncovní úřad šperky za více než 50 milionů korun. Nebyly označeny puncovní značkou

„V okamžiku, kdy to není ten kov, ale je to nějaká bižuterie nebo dokonce nějaké škodlivé karcinogenní kovy, je to potom špatné. Proto to musí projít puncovní kontrolou,“ dodává Šťastný.

Kontrolu provádí Puncovní úřad. Pokud někdo prodává šperky bez puncu, dopouští se přestupku, za který mu hrozí pokuta i v případě, že je zlato pravé.

Pokud o drahý kov nejde, jde o přestupek, kde už hrozí pokuta milion korun. Zfalšovat například puncovní značku by bylo už velmi závažné porušení zákona. Značky jdou ale padělat jen velmi těžko.

Pokud má někdo podezření, že mu ve zlatnictví prodali šperk, který není z drahého kovu a puncovní značka je zfalšovaná, může si vše ověřit na Puncovním úřadě.

U zlata a platiny musí být punc na všem, kde je drahého kovu více než půl gramu. „U stříbra je to nad tři gramy, pod tři gramy stačí ryzostní číslo,“ vysvětluje Josef Šťastný. Jak puncovní značky vypadají je ukázané na webu Puncovního úřadu.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme