Invalidovna čeká na nového majitele. Studenti ukázali, co by s barokní památkou udělali

Poslední zájemci o koupi pražské Invalidovny si ve čtvrtek prohlédli její prostory. Stát chce bývalý druhý největší vojenský areál v Praze vydražit v pondělí. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) to označuje za letos nejvýznamnější prodej státního majetku. O budoucí podobě karlínské barokní památky tak rozhodne příští majitel. Jak by ale mohla vypadat, to přímo v Karlíně představili studenti architektury a designu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odhalení architektonického návrhu Invalidovny

Odhalení architektonického návrhu Invalidovny | Foto: Jan Charvát

Svoji představu otevřeného domu navrhlo 20 studentů. Jeden z nich, Viktor Pen ze Šanghaje, ukazuje krabici s otvorem, která představuje jednu z místností v Invalidovně. Do jedné ze stěn je vystřižená silueta stromu, která vrhá stín na druhou stranu. Stínohra by podle něj byla ideálním prvkem v Invalidovně.

Pro další účastníky letní školy architektury Archip jsou nezbytná dřevěná schodiště. „Invalidovna je typově velice specifická. Bylo to místo, kde žili váleční veteráni, jsou to takové malé cely, dole žili vojáci, nahoře důstojníci. Ta dispozice je tedy daná. Takže oni si vždycky vybrali jeden pokojíček, který nějak ztvárnili,“ popisuje organizátorka letní školy Regina Loukotová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Každý, kdo projíždí tramvají pražským Karlínem, nemůže minout budovu Invalidovny. Rozsáhlý barokní komplex možná brzo získá nového majitele a také nové využití

Téma Invalidovny vybrali podle ní organizátoři letní školy, protože je nyní aktuální. „Zadání tedy bylo: je zde 300 let starý objekt, je prázdný, stát ho prodává. Jak by se dal využít jinak, než čistě komerčně,“ vysvětluje. „Studenti přijeli z úplně z jiného kulturního prostředí, byli poprvé v Evropě,“ dodává Loukotová.

Studentům radila i španělská architektka Viktoria Garriga. „Věříme, že by to mělo být jakési místo pro setkávání obyvatel, místní kulturní centrum,“ naznačuje, co by v Invalidovně mělo vzniknout.

Odhalení architektonického návrhu Invalidovny | Foto: Jan Charvát

Vznik centra přitom podporuje i jedna z občanských iniciativ, která zároveň odmítá i prodej budovy. Proti němu jsou také někteří akademici. Ti apelovali v dopise přímo na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby prodej budovy zrušil. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ale oznámil, že dražbu nezruší.

Odhalení architektonického návrhu Invalidovny | Foto: Jan Charvát

Donedávna budovu o rozloze tisíců čtverečních metrů vlastnila armáda. Do tamního vojenského archivu v minulých letech chodili zájemci třeba pro informace o rodokmenech svých předků, vojáků, kteří zemřeli ve světových válkách.

Budově hodně uškodila povodeň v roce 2002, archiv se proto následně přestěhoval do vhodnějších prostor v pražské Ruzyni.

Invalidovnou se procházel třeba Formanův Amadeus

V současnosti je budova prázdná a kolemjdoucí v ní tak vidí často pouze filmaře. Kamery ale zachytily barokní chodby už před desítkami let, Invalidovnou se totiž procházel Amadeus ve stejnojmenném filmu Miloše Formana.

Invalidovna je nedaleko dalšího vojenského objektu. Jedná se o budovu bývalých kasáren, ze kterých by se mohl stát justiční palác. Ty se pokoušelo prodat ministerstvo obrany, nakonec ale neúspěšně.

Oba objekty spojuje kromě geografické blízkosti i to, že jsou památkově chráněné. Nový vlastník Invalidovny nesmí tak bude muset před případnými úpravami nebo přestavbou většinu zásahů probrat s památkáři.

Budova pražské Invalidovny | Foto: Filip Jandourek

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme